Yün halı genelde konutlar içinde oldukça tercih edilen halı çeşitlerindendir. Görüntüsündeki naiflik sebebi ile tercih edildiğini de belirtebiliriz. Yün halıların güzel görüntüsü avantaj olabilir ancak temizliği her zaman için zordur.
Temizlik işlemi soğuk su ve yün deterjanı ile yapılmalıdır.
Halı her kirlendiğinde veya üzerine bir şeyler döküldüğünde yıkamak mümkün olmadığı için silmek gerekir. Tabi ağır bir leke oluşumu varsa yıkanması şarttır. Hatta bu gibi durumlarda Halı Yıkama firmalarından da yardım alınabilir.
Temizlik için herhangi bir deterjan veya çamaşır suyu gibi ürünler kullanırsanız yünün rengi solabileceği gibi yünün lifleri de zarar görebilir. Bu yüzden en uygun deterjanı bilmek ve kullanmak gerekir. Bu konuda dilerseniz yün halınızı aldığınız firma ile de görüşerek nasıl yıkanacağı veya temizleneceği konusundaki bilgilere de ulaşabilir, ona göre yanlış veya hatalı işlemlerden kaçınabilirsiniz.
Yün Halıdaki Sıvı Lekesi Nasıl Çıkartılır?
Hangi sıvı olursa olsun yün halıya dökülür dökülmez bezle sıvının yayılmasını engellemelisiniz. Fazla sıvıyı bez yardımı ile almalısınız. Sonra temiz bir havluyu ılık su ile ıslatın. Lekenin üzerine çok bastırmadan yavaşça silin. Yün halı deterjanı varsa üzerinden yün halı deterjanını kullanarak bir kez daha geçin. Yani temizliğini yapın.
Yün halı deterjanınız yoksa;
1 ölçek sirkeye 3 ölçek su ekleyin. Güzelce karıştırın. Sonra havlu ya da bezi bu karışımda ıslatarak yün halınızdaki lekeyi silin. Silerken güç kullanmayın. Aksi halde yün lifleri kırılabilir, ayrıca halının lekeli olan kısmındaki leke çıksa bile halı silindiğini belli eder, güzel bir görüntü oluşmaz.
Yün Halı Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?
- Yün halı deterjanı almak için ürünün arka kısmında yer alan bilgileri okuyun. Halı temizleme deterjanları genelde sentetik yün temizliği için üretilir. Satın aldığınız deterjan %100 yün halılar için kullanılır durumda olmalıdır. Ayrıca yine satın alacağınız halı silme deterjanı ağartıcı veya parlatıcı maddeler içermemelidir.
- Yün halıyı silerken kullanacağınız bez ya da havluyu ıslak bırakmayın, halının çok ıslanmasına izin vermeyin.
- Sıcak su kesinlikle kullanmayın. Yün yapısı gereği suya ve sıcaklığa karşı hassastır. Kısa sürede kurumazsa eğer suyu çekebilir. Halı tam kurumazsa ayrıca evde nem kokusu da oluşabilmektedir.
- Yün halıların rengi çok çabuk solabilir. Bu yüzden direk güneş ışığına maruz kalacak yerlere sermemeye çalışın. Güneş ışığı geliyorsa da mutlaka perde ile kapatın ve güneş ışınlarını engelleyin.
- Yün halıyı kalorifer altına ya da ısı yayan cihazların altına sermeyin. Sıcaklık sebebi ile halının lifleri tahrip olabilir.
- Elektrikli süpürge ile süpürürken aşırı güç kullanmayın. Süpürme işlemini sakin ve yavaş bir şekilde yapın. Süpürgenin vakumunun etkin çalışması için de süpürge torbasını sıklıkla boşaltın, her zaman için boş olsun.
- Yün halıyı yıkarken ya da temizlerken kesinlikle fırça kullanmayın. Aksi halde yine zarar verebilirsiniz.
Yün halınızda oluşan lekeleri uyguladığınız yöntemle çıkaramadıysanız veya yün halınızı temizlemekle uğraşmak istemiyorsanız bu konuda profesyonel yardımı almanızı öneriyoruz. Piyasada birçok Halı Yıkama firması vardır. Güvenilir ve işini titizlikle yapan firmalardan yardım alabilirsiniz.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.