Yaşamımızda önemi büyük olan
yatağımızın hem hijyenik hem de uzun ömürlü olmasını isteriz. Ancak bunun için
de aslına bakılırsa hiç kimse bir şey yapmaz. Özellikle de yatak uzanmaktan
ziyade uyumak içindir. Bu yüzden de yatağı temizlikten ziyade uyku için
düşünürüz. Her ne kadar bu düşünce yanlış olsa da böyle süre gelir. Fakat bu
sayede yatağımızın daha kısa ömürlü ve daha hijyensiz olacağını da
düşünmeliyiz. Bir yatak nasıl uzun ömürlü olur? Yatağı uzun süre kullanmak için
neler yapmak gerekir? Kısaca açıklayalım.
Yatağı Uzun Süre Kullanma Yöntemleri
YATAĞI SÜREKLİ DÖNDÜRÜN
Önceleri içindeki yaylar sebebiyle yatağı çok sık döndürmek gerekirdi. Günümüzde çoğu yatak büyük yaylar barındırmaz. Fakat yine de düzenli sıklıklarda özellikle de ayda bir kez yatağı döndürmeniz önerilir. Bu şekilde yatak üstündeki sarkmaların ve oyukların görünmesini engellemiş olursunuz. Yatak uzun süre yatışlarda çökebilir. Özellikle de kilo olarak ağırsanız daha çok deforme olabilir. Ayda bir döndürerek bu durumun önüne geçebilirsiniz.
YATAK PEDİ KULLANIN
Yatak pedi yatağın her tarafını kaplamaktadır. Bu sayede her tür nem, toz, yağ ve kirleri de içine çekmektedir. Yatak pedlerinin yıkaması basittir ayrıca oldukça kullanışlıdır. Bu sayede yatağınız çok çabuk kirlenmez, lekeler kalıcı hale gelmez ve yatağınız daha uzun ömürlü olur.
ÇOCUKLARIN YATAKTA ZIPLAMASINA İZİN VERMEYİN
Çocukların belki de ev içinde en çok sevdiği şey yatakta zıplamaktır. Çocuklar bunu bir oyun haline getiriyor olsa da bireyler olarak buna engel olmalıyız. Aks halde hem ahşap destekleri hem e yatağın kendisi kırılabilir. Uzun bir yere ulaşmak için siz de yatağın üstüne çıkmayın ve çıkan olursa da uyarın. Nasıl olsa o yatakta yatıyorum üzerine çıksam da bir şey olmaz gibi düşünmeyin. Vücut ağırlığı lokalize basıncı, şiltede sarkmalara ya da ahşap desteklerde kırılmalara neden olabileceği için yeni de olsa eski de olsa yatağınızın kullanılamayacak hale gelmesine neden olabilir.
EVCİL HAYVANLARINIZI YATAĞINIZA ALMAYIN
Evet biliyoruz sevimli dostlarınızdan vazgeçmek mümkün değil. Vazgeçin de demiyoruz aslında. Sadece yatağınıza almayın. Ona şevkâti yatak dışında gösterirseniz çok daha iyi olur. Kedi-köpeğinizi yatağınıza alırsanız yatağınıza tüylerini dökebilir. Aynı zamanda cilt döküntüleri sayesinde yatağınız çok çabuk kirlenebilir ve sürekli temizlik işlemi de yatağınızın ömrünü kısaltabilir. Tabi bunun yanı sıra kedi köpeğinizin tırnakları yatakta delinmelere neden olabilir ve yatağın zarar görmesini sağlayabilir. Bu da tabi yine yatağınızın ömrünü kısaltacak durumlar arasında gelmektedir.
YATAĞINIZI YILDA 2 KEZ TEMİZLEYİN
Nevresim takımlarını düzenli aralıklarla değiştirip yıkadığınız gibi yatağınızı da düzenli aralıklarla yıkamalısınız. Yatakta bir leke olması halinde değil, düzenli şekilde temizlerseniz daha uzun ömürlü olur ayrıca daha hijyenik olur. Yatağınızı temizlemeden önce çarşaf dahil üstünde yer alan her şeyi çıkarın. Sonrasında üst kısımda olan toz ve tüyleri temizleyin. Ardından kenar ve dikiş kısımlarını temizleyin. Çünkü kir ve akar burada kalmaktadır. Yatağınıza karbonat tozu serpiştirin. Bir süre kadar bu şekilde bekleyin. Sonrasında elektrik süpürgesiyle süpürün. Karbonat tozu sayesinde yatağınız hem temizlenecek hem de mevcut kötü kokularından arındırılacaktır.
YATAK DESTEKLERİNİN SAĞLAM OLUP OLMADIĞINA BAKIN
Yatakların sarkmasındaki en önemli sebeplerden biri yanlış ya da kırık tahta destekleri olmaktadır. Yatağınızı döndürürken desteklerin sağlam olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz. Yatak yeterli şekilde desteklenmiyorsa eğer çok hızlı şekilde sarkmalar oluşur. Bu durum ise boyun ve sırt ağrısı gibi birçok şikâyeti beraberinde getirir. Bu gibi durumlarda destekler sağlam değilse mutlaka sağlamlaştırmak gerekir.
YATAĞINIZI SIK SIK HAVALANDIRIN
Nevresimler çok sık yıkanır. Yıkanmasındaki sebep kirlenmesi ve kokması olur genelde… Yatak da böyledir. Üzerinde her ne kadar koruyucuları olsa da üzerine yattığınız için havalandırılmaya ihtiyacı vardır. Yatağı uzun ömürlü yapan etmenler arasında havalandırmak da gelmektedir. Periyodik olarak yaptığınız temizlik işlemler gibi nevresim takımınızı değiştireceğiniz zaman yatağınızı havalandırmaya bırakın. Yatak açık olacak şekilde bekletin. Havalandığından eminseniz koruyucusu, nevresim takımı, yorgan-pike hava durumuna göre üstünü örterek kullanmaya devam edebilirsiniz.
LEKE OLDUĞU AN DİREK TEMİZLEYİN
En çok yapılan hatalardan biri de
yatak üzerinde oluşan lekeleri bekletmektir. Belki yatağınız sırada üzerine bir
şey dökülür direk yatacağınız için bu temizliği bir sonraki güne, sonralarda
ise sonraki günlere erteler durursunuz. Ne kadar yanlış olduğunu bilseniz de…
Yatağa; ter, salya, çiş, kan ve yatak üstünde yemek yenirse (önerilmez ancak
yiyen mutlaka vardır) yemek lekeleri, içecekler dökülebilir. Döküldüğü an veya
kirlendiği an temizlenirse hem lekenin tamamen çıkma olasılığı yüksek olur hem
de yatak daha uzun ömürlü olur. Leke oluştuğunda sıvı bir leke olacağı için
direk havlu basın ancak havluyu sağa sola, ileri geri oynatmayın. Aksi halde
lekeyi dağıtmış olursunuz. Bu şekilde fazlalıkları havlıyla ya da havlu kağıt
ile çekin. Sonrasında karbonat tozu ve uygun temizlik malzemesi ile yine leke
üstüne bastırarak temizleyin.
Belirtilen bu 8 öneriyi dikkate
alarak uygularsanız yatağınızı hem temiz tutmuş olursunuz hem de kullanım
ömrünü uzatmış olursunuz.
DİP NOT! Yatağınızın kalitesi ne olursa olsun her 8-10 yılda bir değiştirmeniz gerekir.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.