Koltuklar kişilerin isteğine bağlı seçilmektedir. Genelde ev hanımları daha kolay silinebilir ve leke tutmayan koltukları daha çok ister ve tercih eder. Ancak görüntü de ev hanımları dahil olmak üzere konut içinde bulunan kişiler için de önemlidir. Bu yüzden kişi koltuk seçiminde kumaş kadar görüntüye de önem vermektedir. Bir de cezbedici renklerle ve farklı şekillerle üretilen koltuklar yok mu? İşte onlar hemen her bayanın vazgeçilmezidir. Kadife koltuklar da günümüzde kullanılan ve kumaş olarak da tercih edilen koltuklardır. Temizliği diğer kumaşlara nazaran zor ve zahmetlidir.
Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli kural; kumaşın çitilenmemesi ve sıkma yapılmamasıdır. Önerimiz ise temizliği konusunda amonyak kullanmanızdır.
Amonyak ile suyu karıştırın ve kumaşı bu suyun buharına tutun. Nemlenmesini sağlayın. Bu şekilde üzerindeki kirler çözülecektir. Sonraki aşamada fırça ile temizliğini yapabilirsiniz. Ancak başa çıkamadığınız ve çıkarılamayan lekeler olursa eğer uzman kişilerden yardım almanız gerekir.
Koltuk kılıflarınız çıkarılabiliyorsa temizlik konusunda işiniz daha da kolaylaşır. Kılıfları çıkarın, çamaşır makinesine atarak yıkayın. Ancak koltuk kılıfları nasıl yıkanıyor konusunda araştırma yapın ve kurallara uyun. Genelde kadife koltuk kılıflarının soğuk suda yıkanması önerilir. Yıkama talimatlarına ulaşamazsanız veya bilgi alamazsanız kuru temizleme firmalarına verebilirsiniz.
Kumaş üzerine eğer inatçı lekeler varsa çamaşır makinesine atmadan önce leke çıkarıcı deterjan kullanın. Leke çıkarıcı deterjan ağartıcı kimyasal içermesin. Arkasında yer alan kullanım alanlarını ve nasıl kullanılacağını mutlaka inceleyin.
Kadife Kumaş Üzerindeki İçecek Lekelerini Çıkarma
Kadife koltuk üzerine şarap gibi çıkması zor olan bir leke oluştuysa eğer lekeden kurtulmanın en kolay ve pratik yolu leke kurumadan dökülür dökülmez temizlenmesidir. Mesela; şarap, kahve, çay, vişne suyu gibi içecekler döküldüyse kurumasını beklemeyin. Direk bulaşık deterjanı ile ılık bir bez yardımı ile leke oluşan yeri silin. Bu sayede leke çıkarma işlemi sorun büyümeden çözümlenmiş olur. Silme sırasında da aşırı kuvvet uygulamamanız gerekir. Aksi halde koltuk kumaşı aşınmaya maruz kalabilir.
Kadife koltuk kumaşınız çıkmasına rağmen çamaşır makinesine sığamayacak kadar büyükse eğer küvetinizi ılık su ile doldurun, içine çamaşır deterjanı koyun. Çamaşır deterjanının suda çözüldüğünden emin olun ve koltuk kumaşını bu suda bekletin ve bir süre bekletildikten sonra elde yıkayın. Yıkama sırasında yine çitileme yapmayın.
Kadife Kumaştaki Evcil Hayvan İdrarını Temizleme
Evinizde eğer evcil hayvan varsa ve koltuğa idrarını yaptıysa işiniz daha da zor demektir. İdrar özellikle kurumuşsa bu kötü kokuya neden olabilir, ayrıca leke daha zor çıkabilir. İdrar kurumuşsa eğer koltuk kılıfını çıkarın, çamaşır deterjanı ve yumuşatıcı yardımı ile yıkayın. Koltuk üzerindeki kadife kumaş dışında süngere de idrar bulaşmışsa eğer idrar bulaşan bölümü kesin, alt kısmı üst kısma çevirerek kullanın. Sandığınızdan da büyük bir leke oluşumu varsa eğer bu durumda koltuk süngerlerinizi komple değiştirmeniz gerekebilir.
Koltuk kılıfı çıkmıyorsa eğer bu durumda kumaşın görünmeyen ya da az görünen bölgelerinden keserek aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. Kumaşı dikerken fermuar ya da çıtçıt ekleyin. Bu sayede yeniden bir temizlik işlemi gerektiğinde işiniz de kolaylaşacaktır.
Koltuk kılıflarını yıkadıktan sonra kurumasını bekleyin. Nemli halde takarsanız ıslaklık sebebi ile kokuya sebep olabilir. Acil olarak koltuk kılıflarına ihtiyacınız varsa da bu durumda kurutma işlemini kolaylaştırmak adına saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz.
Evcil hayvan besliyorsanız eğer ve titizliğe önem veriyorsanız, evcil hayvanınız genelde koltuklarınızda vaktini geçiriyorsa bu durumda her ihtimale karşı tedbir amacı ile koltuk kılıfının alt kısmına süngerin de üzerine naylon poşet serebilirsiniz. Bu sayede en azından süngerlerinize idrar gibi durumlar geçmemiş olur ve kılıfları da çıkıyorsa eğer temizlik işlemi daha kolay olur.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.