Günlük yaşantıda özellikle de evlerde veya ofislerde halı mutlaka kullanılmaktadır. Kullanım durumda olan halılar her ne kadar temiz tutulursa tutulsun illaki kirlenebilir. Kirli bir halıyı temizlemek basittir. Ancak üzerinde bir leke varsa bu lekeyi çıkarmak gerçekten zordur. Halı üzerinde; yağ lekelerinden tutun da sakız lekesi, çay-kahve lekesi, sos lekesi, şekerli lekeler, kalem lekesi, küf veya mum lekesi olabilir. Bu tür lekeler nasıl çıkarılır? İnceleyelim.
Halıların temel malzemesi ipliktir. Bu herkes tarafından bilinir. İpliğin cinsi ve yapım şekli halının kalitesini belirlemektedir. Polipropilen, polyester, naylon, akrilik, yün ve karışımları ile halı yapılır. Yapısına bağlı olarak da zamanla kirler halıların derinlerine kadar ulaşabilir. Tabi kullanıcı olarak en önemli yöntem olan elektrik süpürgesi ile temizlediğinizi düşünürsünüz. Ancak bazı durumlarda elektrik süpürgesi bile yeterli olmayabilir. Halının üzerinde yer alan iplikler, bazı kirleri tutabilir. Yüzeyde kirler ve sıvılarla oluşmuş basit olan lekeler dışında ipliğin emdiği ayrıca derinlerde bulunan zor lekeler de vardır. İşte bunların temizliği gerçekten zordur.
Basit olan lekelerin temizlik malzemeleri ile çıkarılması kolaydır. Ancak zor olan, halı lifinin renginin değişmesine neden olan, elyafa zarar veren lekeler için mutlaka özel bir işlem gerekmektedir. Bu da ancak işin uzmanı tarafından yapılabilir.
Halılarda birçok leke oluşabilir. Lekenin çeşidine göre de temizlik işlemi değişmektedir.
HALIDAKİ SAKIZ LEKESİ NASIL ÇIKARILIR?
Sakız halının üzerine yapıştığında hem kirli hem de yapışkan bir doku bırakmaktadır. Çıkarılması zor gibi görünse de aslında basittir. Bu durumda imdadınıza yetişecek olan malzemeler; sprey temizleyiciler ya da yağlı temizleyicilerdir. Dikkat edilmesi gereken şey ise; sakız lekesi eğer halı üzerinde kurumuş durumda ise önce yumuşatılması gerekir.
Sakız lekesi yumuşatıldıktan sonra soda yardımı ile sakızı yapıştığı yerden çıkarabilirsiniz. Sodalı su hazırlayın. Temiz bir bezi bu suya batırın ve lekenin üzerine yavaşça bastırarak silin. Birkaç dakika kadar bezi lekenin üzerinde bekletin. Sakız lekesi bu yöntem ile hemen çıkacaktır.
Bir diğer yöntem buz kullanmaktır. Buz kullanılacaksa eğer sakız lekesini yumuşatmak yerine katılaştırmak gerekir. Sakız lekesi olan yere buzu sürün. Sakız sertleşecek ve kalıntılar bırakacaktır. Bu kalıntıları halıya yeniden yapıştırmamak için elle değil elektrikli süpürge ile almalısınız. İşlemi yapmanıza rağmen yine de halıdaki sakız lekesi çıkmazsa eğer ağartıcı içermeyen deterjanlı su hazırlayarak lekenin üzerine uygulayabilir, fırça ile yavaşça lekeli olan yeri temizleyebilirsiniz.
HALIDAKİ YAĞ LEKESİ NASIL ÇIKARILIR?
Halınıza kullanılmış veya kullanılmamış yağ döküldüğünde önce yağı kağıt havlu, sünger ya da temiz bir bez ile emdirmeniz gerekir. Bunun için kullanacağınız malzeme ise renk vermeye bir malzeme olmalıdır. Yağın az olduğu yerden yoğun olduğu yere doğru bastırarak silmeniz gerekir. İşlemi yaparken bezi halı üzerine sürterek temizlemeyin. Aksi halde yağ olmayan yerlere de bulaşabilir ve halınızda daha kötü görüntü oluşabilir.
Halıdaki yağ lekesini silmek için pudra veya mısır nişastası kullanabilirsiniz. Yağ lekesi bulaşan yere bu malzemelerden birini dökün ve bekletin. Bekleme sonrası elektrik süpürgesi ile çekin. İşlemi yapmanıza rağmen yine de yağ lekesi varsa eğer temiz bir bezi beyaz sirkeye batırarak halınızı silebilirsiniz.
Yağ lekesi küçük değil de baya yoğunsa eğer ya da kuruyarak katılaşmışsa sert bir malzeme ile önce kazımanız gerekir. Sonra halınızın çeşidine göre uygun bir deterjan ve ılık su karışımı hazırlayarak lekeli olan bölgeyi kuvvet uygulayarak silebilirsiniz. Leke tamamen gitmedi ancak azalma varsa yine aynı yöntemi tekrar edebilirsiniz.
HALIDAKİ KAHVE VE ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
Halıların lekelenmesindeki en temel sebeplerden biri de çay-kahve dökülmesidir. Her tür konutta bu tür durumlar yaşanabilir. Halınıza çay ya da kahve döküldüğünde önce kağıt havlu ile halı üzerindeki fazla sıvıyı alın. Kağıt havluyu dökülen yere bastırın. Kağıt havlu fazla suyu direk emecektir. Sonra ılık bir suya ağartıcı içermeyen deterjan koyun ve lekenin üzerine sürün. Bir süre kadar bekletin. Sonra yeniden kağıt havlu kullanarak sıvının emilmesini sağlayın.
Uygulama sırasında leke bırakmaması adına bez ya da havlu kullanmanızı öneririz. Ayrıca kullanacağınız bez veya havlu da mutlaka temiz olmalıdır. Son aşamada temiz ve ılık su ile durulayın, halıyı kurumaya bırakın. Lekeler mutlaka çıkacaktır.
Halıya çay ya da kahve döküldüğünde ne kadar erken müdahale edilirse alınan sonuç o kadar iyi olur. Zira halınız çay ya da kahveyi kısa sürede emecektir. Yüzey olarak temizliği yapılmış olsa bile derinlerde kirler ya da lekeler olabilir. Bu ise güzel bir görüntü oluşturmayacağı gibi ortamda koku yaratabilir.
HALIDAKİ SOS LEKESİ NASIL ÇIKARILIR?
Makarna, çorba, salça gibi soslar halıya damlayabilir veya dökülebilir. Bu durum genelde yemek yenen veya yapılan ortamlarda daha sık denk gelinen durumlardır. Bu gibi lekeler yoğun lekelerdir ve çıkarılması da güçtür. Çünkü hem yağ hem de farkı gıdaları aynı anda içermektedir. Bu gibi durumlarda %3 hidrojen peroksit veya oksijen içeren sıvı deterjanı kullanmanız gerekir. Ancak deterjanı kullanmadan önce ufak ve görülmeyen bir yerde test etmeli, zarar verip vermediğini incelemelisiniz. Halı türlerine göre deterjan kullanımı değişmektedir.
Deterjanı bir süre kadar lekenin üzerinde bekletin. Dış kısımdan içeriye doğru silin. Bu sayede leke daha fazla yayılmadan geçecektir. İşlemi uygulamanıza rağmen yine de leke gözle görülüyorsa tiner ya da tampon yapmayı deneyebilirsiniz.
HALIDAKİ ŞEKERLEME LEKELERİ NASIL ÇIKARILIR?
Şurup, bal, pasta kreması gibi şekerli ve yapışkan gıdaların halıya dökülmesi durumu temizlik işlemini zorlaştıran unsurlardır. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden lekeli olan halıya müdahale etmek gerekir. Çünkü leke halı üzerinden derinlere indikçe temizlenmesi yani lekenin çıkarılması da güçleşir.
Öncelikle halıya dökülen şurup veya şekerli gıdaları kaşık yardımı ile çok yaymadan halı üzerinden alabildiğiniz kadarıyla alın. Sonra bulaşık deterjanı ile ılık suyu karıştırın. Lekeli olan kısma deterjanı serpiştirin. Uygulama için sprey kullanırsanız daha iyi olur. Lekeli olan kısma deterjanlı sıvıyı püskürttükten sonra temiz bir bez ya da kağıt havlu ile lekeli bölgeyi yavaşça silin. Leke kısa sürede çıkacaktır. Leke çıktıktan sonra leke yapan yeri sade su ile birkaç kez silin.
Lekenin halıya yapıştığını görmediyseniz ve halı üzerindeki leke katılaşmışsa eğer sert bir materyal yardımı ile lekeli bölgeyi kazıyabilir, yukarıda belirtilen işlemleri uygulayabilirsiniz.
HALIDAKİ KALEM LEKESİ NASIL ÇIKARILIR?
Evde çocuk olurda halıda kalem lekesi olmaz mı? Elbette ki olur. Ne kadar tedbir alınırsa alınsın küçük çocuklar emin olabilirsiniz ki sizden daha hızlı hareket eder ve kaşla göz arasında halınızı kalemle çizebilir. Burada önemli olan ise ne tür kalem lekesi olduğudur. Kalem türüne göre temizlik uygulaması da değişmektedir.
1. DOLMAKALEM
Dolmakalem mürekkebi su bazlıdır. Uç kısımları tıkanmasın diye tükenmez kalem kadar yoğun bir mürekkebe de sahip değildir. Halıdaki dolmakalem lekesini kurumadan çıkarabilirseniz işiniz daha kolay olur ve vaktinizi almaz.
Mürekkep çok dökülmüşse eğer; Direk bir havlu kağıt ya da mendil ile önce halının lekelenen yerine bastırarak fazla mürekkebi emmesini sağlayın. İşlem sırasında kesinlikle sıcak su kullanmayın. Sıcak su kullanırsanız leke anında yayılabilir ve temizlenerek lekenin çıkarılması güçleşebilir. Kağıt havlu ya da mendil ile fazla mürekkebi aldıktan sonra ağartıcı içermeyen deterjan ile suyu karıştırın ve lekeli yerlere sürün. Sünger yardımı ile ılık su yaparak lekeli bölgeyi durulayın. Leke çıkacaktır. Halıyı kurumaya bırakabilirsiniz.
2. TÜKENMEZ KALEM
Tükenmez kalemler için havlu kağıt kullanmanıza gerek yoktur. Bunun için ağartıcı içermeyen sıvı çamaşır deterjanı ile su karıştırmalı ve bu karışım ile lekeli olan kısma bastırmalısınız. Sonra temiz bir havlu ya da bez ile tükenmez kalem izi olan yeri silin. Durulama aşamasında mutlaka az su kullanın.
Bu uygulama halıdaki tükenmez kalemi çıkarmazsa eğer ispirto kullanabilirsiniz. Ancak ispirtonun içinde yanıcı maddeler bulunur. Bu yüzden dikkatli ve bilinçli kullanmak gerekir.
3. KEÇELİ KALEM
En zor lekelerden biridir. Dolmakalemde uygulanan şekilde halıdan çıkarılabilir. Yani sıcak su kullanmada ağartıcı içermeyen deterjan ile su karıştırın. Deterjanı kullanmadan önce zarar verip vermeyeceğini test etmek için gözle görülmeyen küçük bir yerinde deneme yapın. Bir sorun oluşmuyorsa bu temizlik malzemesi ile halınızdaki keçeli kalem lekesi olan yeri tamponlayın.
HALIDAKİ MUM LEKESİ NASIL ÇIKARILIR?
Halınıza mum döküldüyse eğer telaş etmeyin. Temizliği en basit ve en zahmetsiz lekelerden biridir. Mum dökülen yere buz poşeti yerleştirin. Mumlu olan kısım donacaktır. Donmasını bekleyin. Leke ne kadar büyükse o kadar büyük bir buz poşeti yaparsanız iyi olur. Mum donduğunda sert bir materyal ile lekeyi iyice kazıyın. Leke çıkacak kalıntılar dökülecektir. Dökülen kalıntıları da yeniden halıya yapıştırabilme ihtimaliniz olduğundan elektrik süpürgesi ile çekin. Sonra deterjan ve ılık su ile leke bulaşan kısmı hafifçe silin ve kurumaya bırakın.
HALIDAKİ KÜF LEKESİ NASIL ÇIKARILIR?
Halıda bir sebeple küf lekesi oluştuysa eğer temizleme konusunda en önemli yardımcı fırça dır. Küflü olan kısmı güzelce fırçalayın. Ardından halıya dökülen küf kalıntılarını elektrik süpürgesi ile çekin. İşlem sonrası ılık su ile deterjanı karıştırın ve lekeli olan kısmı köpürtün. İsterseniz deterjanın içine küf önleyici ürün de karıştırabilir ya da kullanabilirsiniz. Halınızı temizlik işlemi sonrası durulayın sonra kurumaya bırakın. Küflenmiş halı temizliği ihmal edilirse eğer halı zamanla çürüyecektir.
Ayrıca halı ortamda rutubet gibi durumlar varsa küflenebilir. Bu durum için de önlem almanızı öneririz.
İşlemleri uyguladınız ancak bir sonuç elde edemediyseniz eğer Halı Yıkama firmaları ile görüşerek bu konuda yardım almalı ve halınızın temizliğini uzmanına bırakmalısınız.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.