Halı üzerinde oluşan lekelerin ya da kirlenen halıların temizliği genelde deterjan kullanılarak yapılır. Ancak temizlik işlemi için illa deterjan kullanma gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Oluşan lekeler genelde deterjan ile temizleniyor olsa da periyodik temizlik işlemleri için doğal yöntemler uygulanabilir. Nedir bu doğal yöntemler ve nasıl uygulanır? Kısaca inceleyelim.
Bu konuda size 2 yöntem sunabiliriz.
1.YÖNTEM
Sunacağımız ilk yöntem 2 aşamadan oluşmaktadır. 2.aşama isteğe bağlı uygulanır. Halı eğer az kirliyse tek bir aşama ile temizlenebilir. Ancak aşırı kirlenme varsa yani halınız çok kirliyse iki aşamayı da uygulamanızı öneririz.
1.AŞAMA
Kullanılacak Malzemeler
- 1 fincan kadar kuru nane (kekik, defne yaprağı ya da biberiye de olabilir)
- 1 su bardağı kadar karbonat veya kabartma tozu
- 1 fincan kadar mısır nişastası
- 1 yemek kaşığı kadar toz hale getirilmiş karanfil
- 1 yemek kaşığı kadar boraks
Buradaki malzemelerden;
Kuru nane: koku verir, mikropları öldürür. Aynı şekilde kuru nane yerine kullanılacak diğer ürünler de aynı özelliğe sahiptir.
Kabartma tozu ya da karbonat: kirin yumuşamasını sağlar. Bu sayede halıdaki kirler daha kolay çıkar.
Mısır nişastası: kiri emme özelliğindedir.
Karanfil: isteğe bağlı kullanılır. Hem koku verir hem de mikrop öldürücü özelliktedir.
Boraks: isteğe bağlı kullanılır. Eczanelerden ya da internetten temin edilebilir. Temizleyici olduğu kadar dezenfekte edici özellik taşır.
UYGULAMA
Yukarıda belirtilen malzemelerin hepsini karıştırın. Homojen bir görüntü elde edeceksiniz. Bu karışımı halıya eşit oranda olacak şekilde bolca serpiştirin ve halıya yedirin. Uygulama için fırça kullanabilirsiniz. Malzemeler halının tüylerinin aralarına girmelidir. Tüylerin arasına girdiğinden emin olun. İşlem sonrası halıyı silmeden ortalama 2-3 saat kadar bekletin. Eğer 1 gece bekletirseniz bakteri ve maytların büyük bir bölümü yok olur. Bekleme sürecinden sonra elektrik süpürgesinin başlığını çıkarın ve yuvarlak olan kısmı ile vakumlayın. Mısır nişastası kaybolana dek vakumlama işlemini sonlandırmayın.
2.AŞAMA
Kullanılacak Malzemeler
- Su
- Sirke
- Arap sabunu
UYGULAMA
İlk aşamada halı yumuşar ve kirin büyük bir kısmı da yok olur. Halı çok kirliyse ya da ciddi oranda yağlanma varsa eğer sıcak suyun içine bol miktarda arap sabunu koyun. Halıyı baştan sonra dilin. 15-20 dakika kadar bekleyin. Daha sonrasında durulama yöntemi uygulayın. Durulamak için de ılık suyun içine bir miktar kadar sirke koyun, halıyı sirkeli su ve temiz bir bez ile güzelce silin. Son aşama olarak kuru bir bez ya da havlu yardımı ile halının üzerinden geçerek kurulama işlemi uygulayın.
2.YÖNTEM
Halılarınız çok kirli değilse haftalık temizlik için aşağıda sunulan doğal yöntemi uygulayabilirsiniz.
Kullanılacak Malzemeler
- Nane
- Mısır nişastası
- Karbonat
UYGULAMA
Malzemeleri halının büyüklüğüne göre karıştırın. Sonra karışımı halının üzerine serpin. Yaklaşık 1 saat kadar karışımın halı üzerinde beklemesini sağlayın. Sonra elektrik süpürgesi yardımı ile süpürün. Dilerseniz elektrik süpürgesinin uç kısmını çıkarın yuvarlak olan kısmı ile vakumlayın. Bu şekilde daha derinlemesine ve sağlıklı temizlik uygulanmış olur.
İşlemden sonra isterseniz arap sabunu ile suyu karıştırarak halınızı silebilirsiniz. Sildikten sonra durulamak için de sirkeli su yaparak yeniden halınızı silebilirsiniz.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.