Dünya para vererek aldığımız giysilerimiz kısa sürede yıprandığında çok da can sıkıcı bir hal almaktadır. Özellikle de kullanıcısını üzmekte ve beklentilerini karşılamamaktadır. Hal böyle olunca da giysilerimize özen göstermeye başlarız ama nasıl? Evet bu sorunun yanıtı önemlidir.
Giysilerin Yıpranmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?
- Her giysiyi talimatlarına uygun yıkamak gerekir.
Giysi ne olursa olsun etiketinde kaç derecede nasıl yıkanması gerektiği yazmaktadır. Yıkama aşamasında mutlaka bu talimatlara uymak gerekir.
- En kaliteli deterjanı kullanmak gerekir.
Ayrıca yıkama aşamasında deterjanın kullanım dozu da önemlidir. Günümüzde toz deterjanlar yerini sıvı deterjana bırakmıştır. Ayrıca sıvı deterjanlar giysilere dosttur ve kıyafetler üzerinde tortu bırakmadığı için de kıyafeti bozmamaktadır.
- Leke çıkarıcı kullanmamak gerekir.
Leke çıkarıcılar her zaman için kumaş düşmanı olarak tabir edilir. Kumaşın gözeneklerine kadar iner ve genellikle kumaş dokusuna zarar verir. Bu sadece giysilerin zamanla bozulmasına sebep olur. Kıyafetlerde leke oluştuysa eğer klasik yöntemler uygulamak gerekir. Mesela yağ lekesine tuz basmak gibi, yağlı giysiyi sirkeli suda bekletmek gibi klasik yöntemler hem leke çıkarmada işe yarar hem de giysilerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Baskılı, boncuklu ya da işlemeli kıyafetleri tersten yıkamak gerekir.
Bu sayede ne baskı ne boncuk ne de işleme zarar görür. Aynı zamanda yıpranmalar oluşmaz ve bu yıpranma sadece yıkanan bu giysilerde değil, diğer giysilerde de olmaz. Ayrıca bu tür ürünlerin kurutma makinesinde kesinlikle kurutulmaması önerilmektedir. Doğal yöntemlerle kurutulursa daha sağlıklı olur.
- Koyu ve açık renk kıyafetleri ayrı yıkamak gerekir.
Koyu renkler özellikle de kumaşlarına göre ve renklerine göre yıkama sırasında renk verebilirler. Mesela renk veren bir kırmızı giysi beyaz giysilerle birlikte yıkanırsa eğer beyaz giysinin rengi pembe ya da kırmızıya dönüşebilmektedir. Giysileri bu yüzden renklerine ve kumaşlarına göre ayırt ederek yıkarsanız hem yıpranmamış olur hem de uzun süre sorunsuz kullanmış olursunuz.
- Kıyafetleri her yıkama sonrası ütülemek gerekir.
Kıyafetleri yıkama sonrası ütüleme, kıyafetin yenilenmesini sağlar. Kıyafetleri sık sık buharlı şekilde ütülerseniz kıyafetler üzerinde yer alan mite adı verilen insan derisiyle beslenen hayvanları öldürmüş olursunuz. Bu durum ayrıca hijyen sağlamış olur. Hem hijyen hem de uzun ömürlü giysiler için ütüleme yönteminden asla vazgeçmeyin.
- Kıyafet rollonları tedarik etmek gerekir.
Kıyafet rollonları kıyafetlerde oluşan topaklanmaları temizlemekte olan silindirlerdir. Tüy alma makinelerine nazaran kıyafetlerin daha uzun süre yeniymiş gibi kalmasını sağlamaktadır. Bu ürünü düzenli şekilde kullanmak kıyafetlerde oluşan topaklanmanın önüne geçer ve bu durum sebebiyle de kıyafetleriniz hem yeniymiş gibi görünür hem de uzun ömürlü olur.
- Çamaşır yıkarken yumuşatıcı kısmına sirke koymak gerekir.
Evet yanlış duymadınız. Sirke kıyafetlerin ömrünü uzatmada ve yıpranmayı önlemede birebir etkilidir. Sirkeyle yıkanan kıyafetler hem daha hijyenik olur hem kumaşın dokusu bozulmaz aksine onarılır hem de kıyafetler daha uzun ömürlü olur. Bu işlemi birkaç kez deneyerek farkı görebilirsiniz.
- Dönemsel vakitlerde kıyafetleri kuru ve temiz yerde saklamak gerekir.
Mesela bir kış döneminde yazlık kıyafetlerimizi, yaz döneminde ise kışlık kıyafetlerimizi saklarız. Dolapta hem karışıklığa neden olmasın hem de dolap nefes alsın diye… Bu saklama durumlarında saklanacak yerin özellikleri önemlidir. Mesela kuru ve temiz bir yer olması her zaman için hem sağlıklı hem de kıyafet yıpranmaları için önemlidir. Rutubet kıyafetlerin ömrünün kısalmasına neden olur. Ayrıca kıyafetlerin kötü kokmasına, dokularında hasarın oluşmasına neden olur. Kıyafet henüz yeniyken ondan vazgeçip de çöpe atmanıza bile neden olabilir. Bu yüzden kıyafetlerinizi mutlaka dönemsel durumlarda hem kuru hem de temiz yerde saklayın. İmkanınız varsa sık sık havalandırın.
- Kıyafetleri saklarken vakumlu poşetler kullanmak gerekir.
Kıyafetler genel olarak yanlış saklama neticesinde güve veya kumaş yiyen haşereler tarafından kullanılamaz hale dönüşebilir. Bu gibi durumlara karşı mutlaka önlem almak gerekir. Bu önlemlerin başında da kıyafetlerin vakumlu poşetlerle saklanması başta gelmektedir. Kıyafetler saklanırken hava almayacak şekilde ayrıca güneş ışınlarına maruz kalmayacak şekilde saklanmalıdır. Bu sayede kıyafetler hem yıpranmaz hem de daha uzun ömürlü olur.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.