Baca temizliği can ve mal güvenliği açısından en önemli uygulamadır. Özellikle de bacalı ürün kullanımında bu işlemin düzenli şekilde yapılması olası yangınlarla birlikte can kayıplarının da önüne geçilmesine neden olur. İşlemi genelde bazı bayilikler ve itfaiye yapmaktadır. Uygulamaların ise düzenli şekilde yapılması gerekir. Uygulama sırasında tabi belli başlı kurallar da vardır. Bu kurallara uyulursa işlemi yapan kişi de sağlık sorunu yaşamadan uygulamayı dikkatli ve kontrollü bir şekilde yapmış olur.
Aşağıdaki yazımızda baca temizliği yapılmazsa nelerle karşılaşabilir? Hangi sorunlar yaşanabilir, baca temizliği yapacak olan ekipte aranan özellikler nelerdir? Gibi soruların yanıtı bulunmaktadır.
- Tüketilen yakıt ne olursa olsun baca temizliği ihmal edilmemesi gereken bir uygulamadır. Soba bacalarının 3 ayda bir kez, doğalgaz sobalarının en az 6 ayda bir kez temizlenmesi gerekir. Düzenli şekilde yaptıracağınız baca temizlik uygulamaları yaşantınız için önemlidir.
- Baca temizliğini yapmak için konuta gelen firmanın ve temizliği yapacak olan ekibin belgelerinin eksiksiz olması gerekir. Denetimlerden geçmiş olması gerekir.
- Baca temizliği için konuta gelen ekibin işlem için tedarikli olması gerekir. Yani tüp ekipmanlara sahip olması gerekir. Bu ekipmanlar; uzatma boruları, bant, ip ya da vakum makinesi ve çelik fırçadır.
- Baca temizliğinin çuval ile yapılmasına izin vermeyin ve işlemi onaylamayın. Aksi halde baca tıkanabilir. Can ve mal güvenliğiniz tehlikede olabilir.
- Doğru şekilde konumlandırılmış bir bacanın yüksekliği çatının yüksekliğinden en az 1 m kadar yukarıda olmalıdır. Ayrıca baca lodos gibi durumlardan korumak için üstü şapka ile kapatılmalıdır.
- Bacası olmayan sobalar kesinlikle kullanılmamalıdır. Ülkemize bakacak olursa eğer bu gibi durumlara çok sık denk gelinmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre de; soba yakanların %50’sinin bacası yoktur. Bu durumda soba boruları ya direk camdan ya da direk duvardan dışarıya doğru verilmelidir.
- Tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalmamak için dışarı verilen borunun çatıdan en az 1 m yüksekte olması gerekir. Borunun dışarıda kalan kısmı da mutlaka yalıtılmalıdır. Aksi halde bacadan çıkan gaz soğukla temas edebilir. Ayrıca dışarıda bulunan borunun ters rüzgardan ve yağmur suyundan etkilenmemesi adına üzeri kapatılmalıdır. Şapka takılmalıdır.
- Soba borularının bağlantı noktalarına yapıştırılan alüminyum bantlar olası gaz sızıntılarına engel olabilmektedir.
- Soba yakılırken sobanın içini çok doldurmamanız gerekir. Sobada boşluk kalmazsa eğer pasif yanma olur. Bu durum ise karbon monoksit salınımına neden olur. Birçok sağlık sorunu yaşayabileceğiniz gibi yaşamınızdan da olabilirsiniz.
- Soba temiz olsa bile lodoslu havalarda sobayı yakmamaya özen gösterin. Yakmak zorunda kalırsanız da sobanın içine çok az yakıt koyun.
- Doğalgaz kullanılan sobaların boruları çelik değilse eğer su buharı ile meydana gelen birikintiler sobanın tıkanmasına neden olabilir. Bacalarda çatlama veya delinme gibi durumlar görülebilir. Bu yüzden bakımları aksatılmadan mutlaka yapılmalıdır.
- Çelik bacalı sistemlerde meydana gelen su buharı dikey bacanın alt kısmında yer alan atık su kanalına akar. Bu kanalın tıkanması durumu, kazan, doğalgaz sobasına veya kombiye dönüşü olmayan birçok hasar verebilir. Bu duruma engel olmak için de doğalgaz bacalarının bakımlarının en az yılda 1 defa yapılması gerekir.
Bacalı tüm ısıtma cihazlarında belirtilen bu durumlar göz önünde bulundurularak temizlik uygulaması düzenli şekilde yapılmalıdır. Aksi halde sağlık problemleri yaşayabilirsiniz ve bu durumlar ölümle bile sonuçlanabilir.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.