Baca Temizliği; baca binalarında ayrıca iş yerlerinde yakıtlardan (sıvı veya katı) açığa çıkan gazın çatı yüzeyinden 1 m yükseltilerek atılmasına yardımcı olan uygulamalardır. Özellikle de lodoslu havalarda ölümlerin çoğunun sebebi soba zehirlenmesinden kaynaklıdır. Doğru şekilde yapılmayan veya bilinçsizce kullanılan sobadan kaynaklı zehirlenmeler daha sık karşımıza çıkar.
Kış dönemlerinde de ortaya çıkan yangınların %5’i bacadan kaynaklı olabilmektedir. Zehirlenmelerin ve yangın durumlarının önüne geçmek adına da sobanın doğru şekilde kurulması, baca temizliğinin de düzenli şekilde yapılması gerekir.
Baca Temizliğini Kim Yapar?
Şehrinizde bulunan itfaiye daire başkanlığının düzenlediği sertifkasyon eğitimini geçen firmalar yapmaktadır. Tercih edeceğiniz firmanın itfaiyelerin verdiği eğitimi tamamlayarak denetimlerden geçtiğinden emin olmanız gerekir.
Baca Temizliği İçin Ücret Alınır mı?
Bazı belediyelerde bu hizmet ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bazı belediyeler ise düşük maliyetler ile işlemleri yapabilmektedir. Ücreti düşünmeksizin işlemi sağlığınız için düzenli şekilde yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Baca Temizliği Ne Kadarda Bir Yapılmalı?
Bu durum kullandığınız yakıta göre ve ürüne göre değişmektedir.
- Sıvı ve katı yakıtlı kazanların bacaları yılda en az 2 kez temizlenmelidir.
- Odun, kömür gibi katı yakıtlarla, yüksek oranda is bırakmakta olan sıvı yakıt kullanılıyorsa borular ayda 1 kez, baca ise 2 ayda bir kez temizlenmelidir.
Baca Nasıl Temizlenir?
- İşlemi yapacak olan firma size uygulama öncesi yapılacaklar konusunda ön bilgi verecektir.
- Firma kişisel koruyucu malzeme olarak; koruyucu gözlük, iş eldiveni, sanayi tipi, partikül tutucu maske, çene bağlı baret, vücut koruma emniyet kemeri bulundurmalıdır.
- Baca temizliği konusundaki ekipmanlar ise; çeşitli boyutlarda tel fırçalar, baca temizliği çıkrığı, uç kısmında metal ağırlık olan 30 m lik ip, sanayi tipi elektrik süpürgesi, spatula, kurum toplama kaşığı, kalın koruyucu naylon, baca aynası, baca kamerası, merdiven ve takım sandığıdır.
- Baca temizliği yapılması için uygulama yapılacak olan ortamda en az 2 ekip olmalıdır.
- Çatı ve emiş ağzındaki kişiler birbiriyle haberleşmek için telefon ya da telsiz kullanmalıdır.
- Temizlik yapılacak olan ortama koruyucu kalın naylon serilmesi gerekir.
- Bacaya bağlı olan ürün ne ise (soba, kombi gibi) kapatılır.
- Baca sıcaklığı kontrol edilir.
- Baca kamerası ile temizlik öncesi kirli hali görüntülenir. Yani tıkanma durumuna bakılır.
- Ekipler tarafından kişisel koruyucu malzemeler giyilir. (2.şık olarak belirtilen malzemeler)
- Isıtma cihazının bacaya bağlı olan kısmı bacadan ayrıştırılır.
- Baca emiş ağzı kapatılır.
- Baca temizleme ekibinden biri çatıya çıkar, bacadan aşağıya çelik halata bağlı fırçayı emiş ağzına doğru indirir.
- Temizlik fırçası aşağıdan yukarıya doğru çekilir, bu sayede bacanın tüm yüzeyine sürterek çekilmiş olur. Bu işlem birkaç kez daha tekrarlanır.
- Çatıdaki işlemin bitmesinden sonra kapatılan emiş ağzı yeniden açılır. Emi ağzında biriken kurumlar ayrıca atıklar vakum elektrik süpürgesi yardımı ile ve kurum toplama kaşığı ile alınır.
- Duman tableti kullanılır ve baca çekiş testi uygulanır.
- Temizlik işlemi bittiğinde bacanın temiz hali görüntülenir.
- Isıtma cihazının baca bağlantısı yeniden kurallara uygun şekilde yapılır.
- Isıtma cihazı çalıştırılır, genel kontrolü yapılır.
- Yapılan işlem raporlaması ve fatura kesimi ile işlem sonlandırılır.
Uygulamalar ancak sertifikalı ekiplerce yapılabilir. Kullanıcı olarak kesinlikle hiçbir uygulamayı yapmamanızı öneriyoruz.
Baca temizleme işlemi hem zordur hem de sağlık açısından tehlike arz edebilmektedir. Düzenli yapıldığı taktirde daha sağlıklı kullanım sağlanabilir.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.