Ülkemizde ve dünyada en yaygın kullanılan parkeler arasında laminat parke gelmektedir. Laminat parke seçiminden tutun da uygulama öncesi hazırlık ve uygulama sonrası kontroller önemlidir. Yanlış bir uygulama yaptığınız masrafın boşa gitmesine sebep olabileceği için önerimiz bu işlem için uzman yardımı almanızdır. Ancak yine de merak edenler için Laminat Parke Nasıl Döşenir başlığı altında tüm merak edilen soruları yanıtlayalım.
1.AŞAMA
ALANA UYGUN PARKEYİ HESAPLAMA
Döşeme malzemesinin miktarının belirlenmesi gerekir. Bunun için metre ile alan uzunluğunu ve genişliğini bulmanız gerekir. Bu ölçülere %3-5 ilave ederek parke almanız gerekir.
Mesela;
7 m x 8 m bir alan için;
7 m x 8 m = 56 m²
56 m² x 5 / 100 = 2,8 m²
56 m² + 2,8 m² = 58,8 m²
Ortalama 56 m² lik bir alan için en ideal parke ölçümü 58-59 m²’dir.
2.AŞAMA
PARKE SEÇİMİ
Parke seçiminde kullanılacak alan önemlidir. Laminat parke firmaları genellikle laminat parke sınıfını 2 haneli rakam ile belirtmektedir. Bu rakamların büyük olması laminat parkenin kalitesini artırır. Laminat parkeler genelde 21.sınıftan başlamaktadır.
Laminat parke seçiminde sınıf önemlidir. Ancak sadece sınıfına göre parke almak yeterli değildir. Şu önerilerin de dikkate alınmasında fayda vardır:
1. Her mağaza kendi sattığı ürünü ve ülkeyi metler. Ancak önemli olan laminat parke yerliyse en iyisini almak, ithalse en iyisini almaktır. Laminat parkede en iyi şu ülkedir denilemez. Önemli olan her daim ürünün kalitesidir. Kaliteli bir malzeme seçmeye özen gösterin.
2. Laminat parke seçiminde kilit sistemi de önemlidir. Zayıf kilit sistemli laminat parkeler daha kolay parke panellerini açar ya da aralar. İyi bir kilit sistemine sahip laminat parkeyi tanımak güç bir durumdur. Bu durumda satıcının ya da ustanın tavsiyelerine uymak daha doğru olacaktır.
3. Seçim yapacağınız laminat parkenin yüzeyi “tımberland” olmalıdır. Laminat parke üzerinde yürüdüğünüzde parkenizin yüzeyi pürüzsüz olursa kayabilirsiniz. Bu sorunu engellemek adına laminat parke fabrikaları; diş kabartmalı yüzeyleri bulunan laminat parke ürünleri geliştirmiştir. Günümüzde ise tüm laminat parke fabrikaları tımberland yüzey laminat parke imalatını yapıyor. Birçok kalitede tımberland yüzeye sahip laminat parkeler vardır. Yüzeye tırnağınızı sürterseniz kalite farkını anlayabilirsiniz.
4. Renk ve desen konusunda gözünüze hoş gelen, temizliği daha kolay yapılabilecek, ortama ve mobilyalara uygun parke seçimi yapmalısınız. Kullanılacak alana ya da mobilyalara uymazsa eğer sırıtabilir ve hoş bir görüntü sağlamayabilir.
5. Bir de önemli olan seçim yapacağınız laminat parkenin sağlığınıza zarar vermeyecek özellikte olmasıdır. Bu durumla alakalı Dünya Sağlık Örgütü gereken standartları belirlemiş ve düzenlemeler yapmıştır.
E1 Belgesi
· Laminat parke bileşenlerinde sağlığı etkileyebilecek herhangi bir madde olmadığını, olsa bile bu miktarın uluslararası sağlık standartlarına uygun olduğunu belirtir.
Laminat parke fabrikasının ise ürününe E1 belgesi alması adına 10 mg F / 100 g’den fazla formaldehit maddesi bileşenlerinde bulundurmaması gerekmektedir.
Mavi Melek Amblemi
Bu amblem laminat parkede sağlığa zarar verebilecek bir kimyasal olmadığını belirtmektedir. Çok kaliteli bir ürün üreten üreticilerin sahip olmak istediği en önemli amblem denilebilir.
3.AŞAMA
PARKENİN ORTAMDA BEKLETİLMESİ
Döşeme yapacağınız alanı hesapladınız, hesaba uygun laminat parke aldınız, şimdi sıra uygulama öncesi laminat parkenin bekletilmesidir. Laminat parke ortamda ne kadar uzun süre bekletilirse o kadar iyi olur. Bu sürenin ise en az 48 saat olması gerekir. Bu süre içinde parkeler döşenecek ortamın nem ve ısısına adapte olur. Sürenin uzun tutulması döşeme sırasında daha az sorun yaşanmasına neden olabileceği gibi parkenin daha iyi ve kolay döşenmesine, sonradan da sorun yaşanmamasına sebep olur.
Alınan parkeler aynı gün direk takılmamalı mutlaka ortam içerisinde birkaç gün kadar bekletilmelidir.
4.AŞAMA
ZEMİN HAZIRLIĞI
Parke döşenecek olan zemin önemlidir. Zeminin düz olması gerekir. Zeminde halı varsa eğer, halı tüylü değilse çıkarılmadan direk üzerine parke döşenebilir. Bu sayede iyi bir ses yalıtımı da oluşmuş olur. Halı eğer kabarıksa, tüylüyse mutlaka yerinden çıkarılması gerekir. Ortamda halıfleks tarzı tüysüz ya da sert halılar bırakılarak üzerine parke döşemesi uygun olabilir. Zeminde fayans varsa eğer üzerine yalıtım şiltesi konularak parke döşemesi yapılabilir. Zeminde bazı yerlerde çukurlar ya da tümsekler varsa eğer mutlaka bir dolgu malzemesi ile boşluklar doldurulmalı veya kırılarak düzeltme yapılmalıdır.
Mastar
Alüminyum dikdörtgen profilden en az 1-3 m arasında olan borulardır.
İnce ve kalın mastarlar vardır.
İnce mastarların ebatları 25x65 mm
Kalın mastarların ebatları 30x70 mm
Ebatlarında olabilir.
Mastarlar zemine düz olarak koyulursa; zemin ile mastar arasında, mastar boyunca boşluk kalmazsa zemin düz denilebilir. Arada 4 mm’den fazla boşluk kalırsa eğer bu boşluğun dolgu harcıyla doldurulması gerekir. Ayrıca mastar da yeniden kontrol edilmelidir. Arada daha fazla boşluk varsa eğer zemine şap atılmalı düzeltilme yapılmalıdır. Aksi halde bozuk zemine döşenmekte olan parkeler ayrılabilir ya da basıldığında ses yapabilir.
Alt tabaka malzemelerinin çoğu sentetiktir. Bu malzemede olduğu için şapın üzerine direk tüm yüzeyi kaplayacak şekilde serilebilmektedir. Bunun yanı sıra bu malzemelerin birçoğu maket bıçağı ya da makas yardımı ile kesilebilmektedir.
Zemin altından eğer su tesisatı geçiyorsa kontrol edilmeli, kaçak varsa tespit edilerek onarılmalıdır. Zemine şap atıldıysa eğer şapın kuruması beklenmeli, kurumadan önce parke döşenmemelidir. Şap kurumadan parke döşenirse eğer; parkeler şaptaki suyu emer ve şişer.
5.AŞAMA
PARKELERİN KESİLMESİ
Parkelerin kesimi için elektrikli testere çeşitlerinden biri kullanılmalıdır. Ayrıca basit bir el testeresi ile de parkeler kesilebilir. Ancak belirtmek isteriz ki elektrikli testereyi kullanmanız işinizi daha kolay hale getirecek ve uygulama daha kısa sürecektir.
6.AŞAMA
LAMİNAT PARKENİN DÖŞENMESİ
· İşlemi yaparken kenarlarda mutlaka 1,5-2 cm kadar boşluk bırakmalısınız. Bu boşluklar genleşme boşluğu olarak nitelendirilir.
· Duvarda eğer bu boşluklar verilmezse parke ortada ya da kapı kenarlarında şişme yapar.
· Parke döşenmeden önce zemine strafor ya da şilte döşemelisiniz. En ve boyda 8 m üzerine çıkan kısımlar bölünmelidir.
· Alanın büyüklüğüne göre yön tayini yapılması gerekir.
· Büyük alanlarda uzunluğuna paralel, küçük olan alanlarda ise ışık yönüne dikey olacak şekilde döşeme yapmak daha sağlıklıdır.
· Kenar ve köşelerde 40 cm altında parça montajı uygulanmamalıdır. Çünkü parke mukavemeti taşıyamaz ve kalkabilir.
· Laminat parkeler birbirine geçirilerek döşenmelidir.
· Yönünün belirlenmesinden sonra iç içe takılmalıdır.
· Plastik takoz ile burularak tırnaklar yerine sokulmalıdır.
· Bu şekilde tüm zemin dikkatli ve kontrollü şekilde döşenmelidir.
Uygulama görüldüğü üzere birçok aşamadan, dikkatten, titizlikten ve tecrübeden oluşmaktadır. Herkes laminat parke döşemesi yapamaz ve yapmamalıdır da… Önerimiz ise bu konuda mutlaka profesyonel yardım alınmasından yanadır.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.