Isı yalıtımı özellikle de tasarruf amaçlı uygulanan en önemli işlemlerden biridir. Yazın serinlemek için kullanılan klimaların daha tasarruflu olması, kışın daire içinde yer alan ve kullanılan ısıtma cihazlarının daha iyi sonuç vermesi ve tasarruflu olması açısından gerekli bir uygulamadır. Isı Yalıtımı Nedir? Nasıl Yapılır? Merak edenleriniz olursa kısa bir bilgi aktaralım.
Sıcak veya soğuk havanın ısı köprüleri yardımıyla konutların içine girmesine veya çıkmasına engel olmak adına uygulanan işlemdir. Yeni eski fark etmez her binada yapılması zorunlu tutulan bir uygulamadır.
Isı yalıtımının sağladığı yararlardan faydalanmak adına; evlerin kış dönemlerinde soğuk, yaz dönemlerinse ise sıcak kısımlara bakan duvar ve döşemeleri, çatılarının yalıtılması gerekir. Nitelikli pencere kullanılması gerekir. Isı yalıtımı uygulaması binanın temelinden tutun da çatısına kadar dışarıya ya da kullanılmayan kısımlara bakan yüzeylerine, ısı geçişini azaltmakta olan özel yalıtım ürünleri ile uygulanabilmektedir.
Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
1-ÇATILARDA ISI YALITIMI UYGULAMASI
Çatının şekline bağlı yalıtım uygulaması değişmektedir. Çatılarda ısı yalıtımı; leva ya da şilte şeklinde yalıtım malzemeleri kullanarak uygulanmaktadır.
- Çatı örtüsü ile tavan döşemesi arasında kullanılmayan boşluklar varsa; bu tür binalarda ısı yalıtımı tavan döşemesine üzerine serilerek yapılmaktadır.
- Çatı arasında kullanılan mekanlar varsa eğer; çatı seviyesinde ısı yalıtım işlemi yapılmaktadır.
- Ahşap konstrüksiyon çatılarda; merteklerin arasına, altına ya da üstüne ısı yalıtımı uygulaması yapılmaktadır.
- Betonerme çatılarda ise genelde beton yüzeyinin üstüne ısı yalıtımı uygulanmaktadır.
2-DUVARDA ISI YALITIMI UYGULAMASI
Çeşitli malzemelerin duvara monte edilmesi ile, binanın dışından, içinden ya da iki duvar katmanının arasından ısı yalıtımı yapılmaktadır. Dıştan yapılan uygulamalar ile cephenin tamamına ısı yalıtım malzemeleri sabitlendiği için ısı köprüleri oluşmamaktadır. Ayrıca uygulama dış taraftan da yapıldığı için duvarlar daha sıcak kalmakta ve yoğuşma oluşmamaktadır. Dış cephelerde kullanılacak olan ısı yalıtım levhaları bu tür uygulamalar için özel üretilmiş olması gerekir.
3-PENCERE VE KAPILARDA ISI YALITIMI UYGULAMASI
Pencerelerde iyi bir ısı yalıtımı olması açısından; sızdırmazlık, doğru uygulama, düşük ısı geçirgenlik değerine sahip doğramalar, yalıtım camı üniteleri gerekir. Bina içinde bulunan kapılar da enerji verimliliği göz önüne alınarak tercih edilmelidir.
Isı Yalıtımının Faydaları Nelerdir?
Isı yalıtımı her şeyden önce yönetmeliklere uygun şekilde yapılmalıdır. Yönetmeliğine uygun yapılırsa eğer ısınma ya da serinleme amacıyla yapılan harcamalar %50 oranında düşebilir. Yazın daha serin, kışın ise daha sıcak ortamlar yaratılabilir. Bu da doğal olarak ısınma veya serinleme ihtiyaçlarının daha tasarruflu şekilde karşılanmasına neden olmaktadır.
Isı yalıtımı dengeli oda sıcaklığı da yaratmaktadır. Bu da kullanıcıların daha konforlu ve sağlıklı ortamda bulunmasına neden olmaktadır.
Ev, ofis ve iş yerlerinde küflenme, siyah lekeler, mantar oluşmasına sebep olan terlemeyi de ısı yalıtımı önleyebilmektedir. Isı yalıtımı ayrıca atık gazların azaltılarak çevrenin korunmasına da katkıda bulunmakta olan bir uygulamadır.
İşin uzmanına kaliteli malzemeler ile yaptıracağınız ısı yalıtımı her açıdan beklentinize yanıt alarak tasarruf etmenize neden olur.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.