Evinizde ya da ofisinizde değişiklik yapmak istiyorsanız en ideal çözümlerden biri duvar kağıtlarıdır. Duvar kağıtları uzman ekiplerce duvara uygulanmalıdır. Bu şekilde daha başarılı bir işlem uygulanabilir ve daha az sorun yaşanabilir. Yine de Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır? Nasıl yapıştırılır ya da döşenir diye merak ediyorsanız aşamaları size sunalım.
Duvar kağıdı uygulaması birkaç aşamadan oluşmaktadır. Duvar kağıdının seçilmesi, uygulama öncesi gerekli olan işlemler, yapıştırıcı seçimi, duvar kağıdının kesilmesi, uygulanması ve uygulama sırasında dikkat edilecek hususlar vardır. Sırası ile tüm uygulamalardan bahsedelim.
Kullanılacak Malzemeler
- Zımpara
- Temiz bir bez
- Uygun bir kova
- Şakül
- Makas ya da maket bıçağı
- Merdiven
- Tüysüz sert rulo
- Karıştırma işlemi için herhangi bir çubuk
Duvar Kağıdı Uygulaması Öncesi Diğer İşlemler
- Duvar ve tavan tadilatı bitmiş olması gerekir.
- Boya ve badana işlemlerin bitmesi gerekir.
- Şap atılmış olmalıdır.
- Odada kapı ve pencereler takılmış olmalıdır.
- Parke gibi işlemlerin bitmiş olması gerekir.
- Köşebentler duvar kağıdı işlemi sonrası da takılabileceği için şart değildir.
- Elektrik malzemelerinin iç ünitelerinin takılmış durumda olması gerekir.
- Duvarda kara sıva ya da alçı varsa eğer üzerine mutlaka saten alçı uygulaması yapılmalıdır. Saten alçı uygulaması sonrasında yüzey pürüzsüzleşene dek zımparalama yapılmalıdır.
Bu işlemler tamamlandıktan sonra duvar kağıdı yapıştırma işlemine geçilmelidir. Aksi halde duvar kağıdınız çok kaliteli de olsa kaliteli bir işçilik de çıkarılmış olsa duvar kağıdınız duvarınızda hoş bir görüntü sağlamaz.
Duvar Kağıdı Seçimi Nasıl Olmalı?
Duvar kağıdı elbette ki isteğinize ve zevkinize bağlı seçilmelidir. Ruh halinizi ya da kişiliğinizi yansıtmalıdır. Tabi kullanılacak ortama da uygun olmalıdır. Eğer salon, yatak odası, çocuk odası gibi yerler dışında banyo veya mutfak gibi yerlere duvar kağıdı kaplamak istiyorsanız bu gibi alanlar nemli olduğu için vinil duvar kağıdı tercih etmeniz gerekir.
Duvar kağıdı seçiminde bir de önemli olan duvarınızın durumudur. Duvarınız eğer pürüzlüyse kabartmaları kalın ya da desenli duvar kağıtlarını tercih etmelisiniz. Duvar kağıdındaki desen veya kabartmalar bir nebze de olsa duvardaki kusurları örter. Eğer ileride duvarınıza boya yaptırmak isterseniz eğer boyanabilir bir duvar kağıdı seçmenizi de öneririz.
Ne Tür Yapıştırıcı Seçilmeli?
Duvar kağıdı yapıştırmada en önemli şeylerden biri yapıştırıcı seçimidir. Çiriş yani yapıştırma malzemesini seçmek önemlidir. Bazı duvar kağıdı markalarında çiriş ambalaj içinde çıkabilmektedir. Duvar kağıdı kendinden yapışkanlıysa eğer yapıştırıcıya gerek duyulmaz. Ancak nemli bir sünger ile silinebilen klasik bir duvar kağıdı seçimi yaptıysanız eğer yapıştırma malzemesi kullanmanızda fayda vardır. Vinil ya da kabartmalı duvar kağıdı seçimi yaptıysanız eper bunlara uygun olan bir yapıştırıcı almanız gerekir.
Duvar Yüzeyi Nasıl Olmalı?
Duvar yüzeyinin kuru olması gerekir. Eğer duvarınızda eski bir duvar kağıdı varsa sökülmüş durumda olmamalıdır. Sökme işlemi yaparken de eski duvar kağıdını ıslatmanız gerekir. Bu durum için özel duvar kağıdı sökücü malzemeler vardır. Bu malzemeleri kullanabilir ya da alternatif olarak duvar kağıdına buhar makinesi ile buhar uygulaması yapabilirsiniz.
Duvardaki mevcut çatlak ve oyukların kapanması gerekir. Duvar alçıysa eğer emilimi azaltmak adına astar vurulması gerekir. Duvarda yağlı boya varsa geçiş astarı vurulması gerekir. Duvarlarda küfe sebep olabilecek her tür etmen ortadan kaldırılmalıdır. Duvarda küf oluşumu varsa öne çamaşır suyu ile silinmelidir.
Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır?
Duvar kağıdı kaplaması için tüm malzemeleriniz varsa, duvarınız duvar kağıdı uygulamasına uygun özellikteyse işlemi yapmaya başlayabilirsiniz.
- Öncelikle duvar ölçüsü alarak duvar kağıdını kesmelisiniz.
- Duvar kağıdını keserken mutlaka üst ve alttan 5-10 cm lik kesme payı bırakın.
- Ek bir yer gerektirmiyorsa yani duvarınız düzse eğer diğer kalıpları da ilk kalıba göre kesebilirsiniz. Bu şekilde işiniz kolaylaşır ve sürekli duvar kağıdından ölçüm yapmak zorunda kalmazsınız.
- Hata yapmamak için kalıpları yapıştırdıkça kesmelisiniz.
- Her bir kalıba ek yerinin yüksekliğini eklemeli, yönünü de işaretlemelisiniz.
- Duvar kağıdı yapıştıracağınız duvarda eğer cam ya da farklı bir malzeme varsa eğer ilk etapta oradan başlayarak devam edebilirsiniz.
- Duvarın üst kısmından başlayarak kalıbı ikiye katlı bir şekilde tutun.
- Duvar kağıdını üst kısımdan 3-5 cm taşmasına izin verecek şekilde duvara yapıştırın.
- Duvar kağıdınız kendiliğinden yapışkanlı değilse yapıştırıcı kullanacaksanız eğer önce yapıştırıcı tozu kovaya dökün ve iyice karıştırın. 5 dk. kadar bekleyin yeniden karıştırın. Ortalama 15 dk. sonra yapıştırma harcınız hazır demektir.
- Fırçayla duvar kağıdının arka yüzeyine yapıştırıcı malzemeyi yedirin, eşit olacak şekilde yayın, sonra yapıştırma işlemine geçin.
- Yapıştırma işlemini titizlikle yapın, düzgünlüğünden emin olun ve acele etmeyin.
- Ardından fırça, kuru bir bez ya da tüysüz rulo ile ortadan kenarlara olacak şekilde oluşan hava kabarcıklarını düzeltin.
- Sonra kalıbın diğer yarısını açın, duvar kağıdının üst kısmını elinizle destekleyin ki kaymayın.
- Alt kısmı da bu şekilde yapıştırın.
- Diğer hazırlanan kalıpları da aynı hizada yapıştırın. Bu durumda önemli olan ve dikkat edilmesi gereken şey; duvar kağıdı desenliyse eğer desenleri denk getirebilmektir.
- Uygulama sırasında bir hata yaptırsanız eğer kalıbı yerinden kaldırarak yeniden düzgün olacak şekilde yapıştırabilirsiniz.
İşlem aslına bakılırsa basittir. Ancak titizlik kadar uzmanlık da gerektirmektedir. Eliniz bu tür işlemlere yatkınsa eğer uygulamayı kendiniz de yapabilirsiniz. Ancak işi uzmanına bırakmanız da tek önerimizdir. Bu şekilde yine seçimlerinizi siz yapmış olursunuz, zevkinize göre işin uzmanına duvar kağıdı kaplatmış olursunuz. Yanlış yapabileceğiniz bir işlem ise duvarınızın zarar görmesine ve yaptığınız masrafın çöpe gitmesine neden olabilir.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.