Boya badana işleri önemli işlemlerdir. Eliniz yatkınsa malzemeleri alarak kendiniz de yapabilirsiniz veya uzmanına da yaptırabilirsiniz. Bizim önerimiz işi elbette ki uzmanına yaptırmanız yönündedir. Boya badana işlemleri hem iç cephelere hem de dış cephelere yapılmaktadır. Aşağıdaki yazımızda İç Cephe Boya Badana İşlemi hakkındaki bilgiler yer almaktadır.
Uygulama boya alımından tutun da birçok aşama içermektedir. Bu aşamaları ve yapılması gereken işlemleri kısaca sunalım.
Kullanılacak Malzemeler
- Talebe uygun boya
- Kestirme fırçası
- Boya rulosu
- Yer örtü naylonu
- Büyük bir kova
- Zımpara
- Spatula
- Merdiven
- Pencere, kapı ve süpürgelik kenarları için kağıt bant
1.AŞAMA
BOYA SEÇİMİ
Boya badana işlemlerinden en önemli şey boya seçimidir. Boyanın çeşidi kadar renk seçimi de önemlidir. Bir de duvar için ayrı tavan için ayrı boya tercihi yapılmalıdır.
Duvar Boyaları
1. Plastik Boya
Genelde iki farklı maddeye ayrılır. Duvar ve tavandır. Tavan boyası duvar boyasına göre biraz daha hava sirkülasyonu sağlama özelliğindedir. Havayla daha çok etkileşime girmekte nefes almaktadır. Bu nedenle de daha iyi hava geçirmekte, uzun ömürlü olmaktadır. Uygulaması basit ve kolay olan boyalardan biridir. Ancak dilinme özelliği bulunmamaktadır. Temizlenmeye çalışıldığında (örneğin; cif, çamaşır suyu gibi malzemeler ile) zarar görür, incelir ve özelliğini yitirir. Plastik boyalar suyla inceltilerek koyuluğu ayarlanabilir. Nemli bez yardımı ile silinebilir. 20-30°C sıcaklıklarda 2,5-3 saate kadar kuruyabilir.
2. Su Bazlı Silikon Esaslı Boya
Su ile inceltilebilen boyalardır. Nemli bez yardımı ile silinebilir. Uygulaması kolaydır. Kuruma süreleri ise 20-30°C sıcaklıkta 3-4 saati bulabilir. Yağlı boyanın bir alternatifidir. Alerji ve koku sorunu olan kişiler için üretilmiştir. Bu yüzden alerjik sorunları olanlar için genelde tavsiye edilir.
3. Yağlı Boya
Mat, yarı mat ve parlak olarak 3 gruba ayrılır. Su yerine tiner veya neft maddesi ile inceltilir. İşçiliği zahmet, titizlik ve uzmanlık gerektirmektedir. Su ile elde silinmesi zordur. Bu yüzden; tiner, gaz yağı, benzin gibi maddeler ile çıkarılır. Kullanımı sırasında zemine örtü örtülmelidir. Oda sıcaklığında 7-8 saatte kuruyabilir. Genelde 2 kat şeklinde uygulanır. 2 kat uygulama yapılacaksa eğer; boya duvara sürüldükten sonra 1 gün beklenmeli sonra ikinci kez aynı yere uygulanarak boyama işlemi tamamlanmaktadır. Yağlı boya yapılacak olan duvarlar çok düz ve pürüzsüz olmalıdır. Aksi halde boyama sonrası duvarlarda hatalı bölgeler görünerek kötü bir görüntü oluşabilir. Tinerli bez yardımı ile dilinebilen yağlı boyalar pencere, kapı ve demir alaşımlı maddelerde çok sık kullanılır. Yağlı boya ile boyanmakta olan duvar şu şekilde temizlenmelidir: temizleme suyuna arap sabunu katılmalıdır. Arap sabunu silme sırasında duvarın çizilmesini önler. Bezi arap sabunu olan suda ıslatmalı, sıkmalı, duvarlar öyle silinmelidir. Duvarlar silindikten sonra da ıslak bırakılmamalı ve mutlaka kuru bir bez ile silinerek kurulanmalıdır.
4. Nano Teknolojik Boya
Diğer boyalara nazaran daha yetenekli ve gelişmiştir. Işığa maruz kaldıkça kendilerini temizler ve yeniler. Uygulanış açısından plastik boya ile aynı özelliktedir.
Tavan Boyaları
İçinde fazla kimyasal olmayan en sağlıklı boyalardır. Tavan boyası aynı zamanda duvar boyası olarak da kullanılabilir. Ancak duvarda yağlı boya olmamalıdır. Yani yağlı boya olmayan duvarlara uygulanabilir. İyi bir tavan boyasının özellikleri; ele geçmez, üzerinizde ya da elbiselerinizde beyaz lekeler bırakmıyor olmasıdır. Tavan boyası uygulandığında silemezsiniz. Silerseniz de beze geçecektir. Tavan boyasını eğer duvarınız için kullanacaksanız içine biraz beyaz tutkal koyarak yapılmasını kuvvetlendirebilirsiniz. Ancak tutkalı da fazla kullanmamanız gerekir. Aksi halde duvarda pullanma ve çatlama yapabilir. Bu riskleri göze almamak için de önerimiz tavan için ayrı, duvar için ayrı bir boya tercihi yapmanız yönündedir.
Tavan boyasını renklendirmek isterseniz eğer su bazlı renk tüpü kullanmanız gerekir. Renklendirme yaparken de mesela 17,5 kg lık bir teneke boyaya birkaç damla renk tüpünden boya damlatmalısınız. Aşırıya kaçmamalısınız.
Boya Seçiminde Aranan Özellikler
- Örtücü olması
- Beyazlık oranı
- Su kaldırma gücü
- Kolay uygulanabilir olması
- Ekonomik olması
- Renk çeşitliliği fazla olması
2.AŞAMA
BOYAYA HAZIRLIK
- Boya badana işlemine geçmeden önce boya yapılacak duvar ya da tavanın uygun özellikte olması gerekir Boyaya hazırlık işlemi önemli aşamalardan biridir. Zira boya her ne kadar kaliteli olursa olsun ve işlem her ne kadar titizlikle yapılıyor olsa da ön hazırlık uygulamasında eksik olan şeyler duvarın ya da tabanın kötü bir görüntü oluşturmasına neden olabilir.
- Duvarlar tamir gerektiriyorsa eğer alçıyla ya da su bazlı macunla spatula yardımı ile düzeltmeler yapılmalı, kurumaya bırakılmalı, kuruma sonrası zımparalanarak düzeltmeler yapılmalıdır.
- Duvarlardaki eski boya plastikse eğer astar kullanılmalıdır. Astar kurumalı sonra asıl boyama işlemine geçilmelidir. Duvardaki eski boya su bazlı silikonlu silinebilir boyaysa eğer astar gerektirmez, direk boyamaya geçilebilir.
- Eski boya eğer yağlı boya ise üzerine plastik boya uygulaması yapılamaz. Yağlı boya, plastik boya ile değiştirilirse duvardan tamamen sökülmelidir. Pürmüz yardımı ile yer yer yakarak yağlı boya kaldırılmalıdır. Sonra saten alçı ile yüzey düzeltilerek zımparalama yapılıp öyle boyama işlemine geçilmelidir.
- Boya çok rahat çalışılabilecek geniş bir kovaya aktarılmalıdır. Boyanın üzerinde belirtilen miktarda su kullanılmalı ve karışım işlemi uzun sürmelidir. Boyalar genel olarak %10-30 arasında sulandırılmaktadır. Bazı boyalar sulandırılmadan kullanılır ve zeytinyağı kıvamında olur. Bu yüzden aldığınız boya üzerindeki boya hazırlama talimatlarını mutlaka okuyarak incelemeli, üzerinde belirtildiği şekilde boyayı kullanıma hazırlamalısınız.
- Yağlı boyaların tiner ile sulandırılması gerekir. Bu anlamda tinerin miktarı da önemlidir. Kullanım miktarı için kutu üzerinde yer alan boya hazırlama talimatlarını inceleyebilirsiniz. Yağlı boyama işlemi bittiğinde ise fırçayı mutlaka tiner içine koyarak üzerinde bulunan boyaları tiner ile yıkamalısınız.
- Boyama öncesi ortam içindeki kapı kenarlarını, süpürgelikleri, pencere kenarlarını kağıt bant yardımı ile bantlamalısınız. Ortam içinde yer alan mobilyaları ortamdan kaldırmalı ya da üzerine naylon örtmelisiniz. Naylonun kaymaması için de kenarlarından kağıt bant ile yerine tutturabilirsiniz.
- Ayrı markaların boyalarını karıştırmamaya özen gösterin. Bu gibi durumlarda boyalar birbirini bozabilir, iyi karışmayabilir, dalgalı bir renk oluşturabilir.
- Boya kirli ya da nemli olan yüzeylere uygulanmaması gerekir. Yüzeyler ise uygulama yapılacak boyanın cinsine bağlı olarak hazırlanmalıdır. Olası çatlaklar, kabartmalar düzeltilmeli ve zımparalama işlemi uygulanmalıdır.
- Boya duvara ilk kez uygulanacaksa eğer çimento sıvalı ya da beton yüzeyler için uygulamanın en erken 3-4 hafta sonrası yapılması gerekir.
- Boyaların aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlarda uygulanmaması gerekir.
- Boyama işlemi ince kat halinde uygulanmalıdır.
- Boyaya herhangi bir toz ya da sıvı katılmamalıdır. Ambalaj üzerinde belirtilen inceltme oranından fazla da inceletilmemesi gerekir.
- İyi yapışma sağlamak adına parlak olan yüzeyler zımpara ile mutlaka matlaştırılmalıdır.
- Artan boyayı yeniden kullanmak adına boyaya yüzeyini örtecek kadar incelticisinden eklenmelidir. Karıştırılmadan ağzı kapatılmalı, hava almayacak şekilde kapama işlemi yapılarak serin bir yerde muhafaza edilmelidir.
- Ucuz ve kalitesiz bir boya seçerseniz beklentinize yanıt alamayacağınız gibi paranız da çöpe gitmiş olur. Yıllarca kullanabileceğiniz kaliteli bir boya tercihi yapmanız sizin için daha iyi olacaktır.
- İç mekan için kullanılacak olan ve tercih edilmiş olan rengin ortama uygun olup olmadığı küçük bir yüzey boyanarak denenmelidir.
- Alerjisi olan çocuk ya da kişilerin bulunduğu odalar boyanırken antialerjik boyalar tercih edilmelidir.
Boyamaya geçilmeden önce mutlaka bu kurallara uyulması gerekir. Aksi halde duvarlarınız veya tavanınız beklediğiniz kalitede boyanamaz, beklediğiniz görseli yakalayamazsınız ve emeğiniz kadar paranızı da çöpe atmış olursunuz.
3.AŞAMA
BOYA UYGULAMASI
Duvarlar için ayrı tavan için ayrı uygulama yapılmaktadır. Aşağıda her iki uygulamanın da nasıl yapıldığı anlatılmıştır.
Tavan Nasıl Boyanır?
- Öncelikle tavanda çatlak veya kabarma varsa eğer spatula yardımıyla kabarıklıklar kazınır. Sonra eğri saplı spatula yardımıyla çatlaklar doldurulur. Kurumaya bırakılır. 1-2 saat beklendikten sonra zımpara yardımıyla alçı yapılmış olan yüzeyler pürüzsüzleştirilir.
- Uygulama için plastik boya rulosu yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra mutlaka kurulanmalıdır. Kurulama işlemini havlu arasına koyarak tamamlayabilirsiniz. Çok az nemli kalması gerekir. Amaç ise rulonun boya ile tanışmasını daha kolay hale getirebilmektir.
- Satın aldığınız boyanın arka kısmında hangi oranda inceltmeniz gerektiği yazıyordur. Boyanın arkasındaki bilgileri okuyarak boyayı büyük bir kova içine almalı ve inceltme yapmalısınız. 1.kat boyalar 2.kat boyadan daha ince olmalıdır. Çünkü 1.katta duvarın boyayı emme miktarı daha çok olur.
- Rulo önce boya dolu kovanın içine ufak dokunuşlarla ve döndürülerek dokundurulmalıdır. Rulo kesinlikle direk kovanın içine daldırılmamalıdır. Ufak dokunuşlar ile rulonun üzerine boya olması sağlansın yeter. Boya ızgarası kullanırsanız daldırmanız gerekir, ancak yine de çok abartmamak gerekir. Aksi halde boya her yere damlar, boya ziyan olur.
- Boyama işlemine geçildiğinde ruloyu başlayacağınız bir yere sürün sonra aynı yerde yeniden geri dönüş yapın yani üzerinden geçin. Bu şekilde kalıntılar daha eşit yayılır.
- Tüm tavanı bu şekilde boyayın. Ardından hızlı bir şekilde ve bastırmadan tüm tavanı yeniden boyayarak gözden geçirin. Ortalama 2 saate kuruyacaktır. Kuruma aşaması sonrasında 2.katı uygulamanız gerekir.
- Tavanınız eğer çok kirliyse 2 kat yeterli gelmeyebilir. Bu durumda 3 veya 4 kat daha boyama yapabilirsiniz.
Tavana Boya Yaparken Kestirme Gerekir mi?
Duvarlarınızda duvar kağıdı varsa ya da dekoratif bir boya varsa mecburen kestirme yapılmalıdır. Kestirme tavan ile duvar arasında en az 5 cm lik yapılmalıdır. Kestirme fırçasını boyaya başlamadan önce mutlaka yıkamalı ve sıkmalısınız. Bu sayede fırçanın üzerindeki kıllar boyaya karışmaz.
Boyanmış olan yüzey kurumadan kestirme fırçasıyla üzerinden geçilmelidir ki kat oluşmasın. Eğer duvarda duvar kağıdı ya da dekoratif boya yoksa rulo duvar ile tavan arasına sıkıştırmadan duvara değmesinde sakınca yoktur.
Yalnızca tavanın boyanması gerekiyor, duvar boyanmayacaksa işlem daha da zordur. Duvarlara boyayı sıçratmadan, köşelerde kestirme kullanarak tavanı boyamak gerekir. Acele edilmemeli, işlem titizlikle uygulanmalıdır. Duvara değer her bir boya ise kurumadan direk ıslak bir bez yardımı ile silinmelidir.
Duvarlar Nasıl Boyanır?
- Duvar boyası da tıpkı tavan boyası gibi ön hazırlık uygulaması gerekmektedir.
- Boya kovaya alınır, boya arkasında yer alan bilgiler incelenerek boya inceltilir. Rulolar ve kestirme fırçaları yıkanır, kurulanır.
- Yerlere veya ortamda mobilya varsa eğer mobilyalara boya gelmemesi için naylon serilmelidir.
- Boya eğer yerlere ya da mobilyaya bulaşırsa nemli bir bez ile hemen silinmeli kurumaya bırakılmamalıdır. Kurumuşsa nemli bezle silinebilir ancak iz kalma olasılığı da yüksektir.
- Kağıt bant boya değecek her tür yere yapıştırılmalıdır. Ancak kağıt bant duvarı taşmamalıdır.
- Kestirme fırçasını kullanırken fırçayı boyaya tamamen batırmayın. Fırçanın üzerinde 2 cm lik boşluk kalacak şekilde boyaya batırın. Bu şekilde yere boya akıntısı olmaz.
- Duvarları boyamak için ruloyu da boya kovasına tamamen batırmayın. Ufak dokunuşlarla ruloyu kovada döndürerek boyayı alın. Duvarda belirli bir alanı boyayın. Üzerinden tarama yapın ve ruloyu kuruyan duvara sürmeyin.
- Emilim fazla olduğundan 1.katı ince bir şekilde uygulayın. 2.kat boya daha kalın olsun. Duvar temizse 2 kat boya yeterli gelecektir. Ancak duvar kirliyse 3-4 kat boyama yapılabilir.
- Duvarlarınızda yağlı boya varsa ve silikonlu boya uygulaması yapacaksanız eğer geçiş astarı burmalı veya yağlı boyayı tamamen sökmelisiniz.
- Boya işlemini bu şekilde tüm duvarlara uyguladıktan sonra işlemi sonlandırmalı, kağıt bantları yavaşça sökmelisiniz. Bantları çekerken dikkatli ve yavaş olun. Bantlara eğer boya yapışırsa boyayı duvardan söker. Boyanın kaldırıldığı yerlere yeniden rötuş yapmak zorunda kalabilirsiniz. Duvar kurursa da yeniden rötuş yaptığınızda iz kalabilir.
Boyama işlemi tamamen bittiğinde mutlaka kurumaya bırakın. Boyanın çeşidine göre kuruma süresi değişebilir. Duvar tamamen kurumadan mobilyalarınızı yerleştirmeyin. Ortamda bulunan cam ve pencereler açık kalsın. Bu şekilde ortam daha hızlı kurur.
Bu Konuya 1 Yorum Yapıldı.