Alçıpan işi uzmanlık gerektirir. Eli yatkın olan ve yıllardır bu işi yapmakta olan kişiler işinin ehlidir ve bu gibi durumlarda mutlaka uzman desteği almak gerekir. Alçıpan Nedir? Nasıl Yapılır? Merak edenler için kısa bir bilgi aktaralım.
İki yüzü karton kaplı, orta kısmı alçı malzemeden oluşan levhadır. İç mekanlarda tavan, asma tavan ve bölme duvar gibi yapı işlerinde kullanılır. Yapı malzemesi olarak da bilinir.
Alçıpan kolay şekil alabilir. Bu yüzden farklı tasarımlar yaratılabilir. Mesela; duvarda veya tavanda girintili-çıkıntılı, şekilli duvar dekorasyonları yapılabilir.
Alçıpan ile asma tavan yapılabilir. Ayrıca döşeme ve duvar giydirme de yapılabilmektedir. Birçok alanda da kullanılabilmektedir. Özellikle de ev ve iş yerlerinde bölme duvarlar yapılarak ek oda çıkartılabilir.
Alçı harcının birçok özelliği bulunur. Suya ya da yangına dayanıklı, ses geçirmeyen alçıpanlar bulunmaktadır. Isı ve ses yalıtımı için alçıpan ile birlikte mutlaka cam yünü veya taş yünü de kullanılmalıdır.
Banyo gibi ıslanacak odalarda alçıpan kullanılacaksa eğer mutlaka suya dayanıklı malzeme tercih edilmelidir.
Alçıpan yapısı gereği; sağlıklı, esnek, hafif ve hijyenik bir malzemedir. Çatlama durumları olmaz. Hafif olmasına karşın suya ve yangına dayanıklı olarak üretilebilmektedir. Su bazlı malzeme olduğu için de mekanlardaki fazla rutubeti çekmektedir. Montajı kadar demontajı yani sökümü de basittir. Alçıpan sayesinde talep ettiğiniz odayı genişletebilir veya tavan dekorasyonunu talebinize göre değiştirebilirsiniz.
Alçıpan genelde asma tavan ve duvar bölme işlemleri için uygulanır. Aşağıda bu konudaki bilgiler ve dikkat edilmesi gerekenler yer almaktadır.
Alçıpan Nasıl Uygulanır?
Asma Tavan
Tavan veya duvarlara spot uygulanacaksa eğer elektrik tesisatının kapatılması için alçıpan uygulanabilir. Bu sayede tavan aydınlatmalarında farklı ışıklandırma tasarımlarına olanak tanınmış olur. Bu tip elektrik ve kablo görüntü kirliliği yaşanacak durumlarda alçıpan kapatıcı çözümler arasında ilk sırada gelmektedir. Ayrıca tavanı şekillendirmek, çeşitli tasarımlar uygulamak için de yine alçıpan uygulanabilir.
Çatı katı dairelerde evde ısı yalıtımı sağlanması ve tasarruf edilmesi adına alçıpan tercih edilebilir. Alçıpan yapılması adına ise tavanın herhangi bir özellikte olması şart değildir. Ahşap, beton veya metal yüzeylere de uygulanabilmektedir.
Duvar Bölme
Metal iskelet üzerine alçı levhaları oturtulur, taşıyıcı olmayan fakat bir duvarın diğer tüm özelliklerini taşımakta olan yeni duvarlar sağlanabilir. Bu açıdan dayanıklı ve üzerine boya uygulaması yapılabilir. Talep edilirse karo döşenebilmektedir. Bu şekilde ısı ve ses yalıtımı da sağlayabilir. Odanız çok büyükse bu işlem ile oda ikiye bölünebilir.
Ses yalıtımı da sağlandığından alçıpan duvar bölmelerle oluşturulmakta olan odalarda ses sorunu da yaşanmamaktadır. Fakat alçıpan yaptırmadan önce bölme duvarlardan beklentinizi anlamanız gerekir. Isı, ses yalıtımı veya yangına dayanıklı olması açısından özel malzemelerin de kullanılması gerekmektedir.
Alçıpan duvarlara, radyatör, tablo, dolap gibi ağırlık asılacaksa eğer mutlaka alçıpan dübeli kullanılmalıdır.
Alçıpan uygulanacak evin kolonları veya taşıyıcı duvarları kesinlikle yıkılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki alçıpan duvar taşıyıcı özellikte değildir. Deprem gibi durumlara karşı evinizi dayanıklı yapmaz. Bu nedenle evin temeli olan kolonlar veya taşıyıcıları yıkmamak gerekir. Deprem sırasında yalnız esnek olduğu için çatlama gibi durumlar söz konusu olmaz. Hafif olduğu için de hayati tehlike riskini düşürür.
Alçıpan için mutlaka alanında uzman firmalarla çalışmanızı öneririz.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.