Özellikle de pasta ve
kurabiyelerde kullanılan şeker hamurunu aslına bakılırsa hiçbir açıdan tavsiye
etmiyoruz. Ancak görsellik açısından birçok organizasyonda konseptlere uygun
olduğu için genellikle kullanılmaktadır. Dışarıdan alınsın veya evde yapılsın
fark etmiyor, en çok da merak ettiğimiz ne kadar şeker içerdiği oluyor.
Yenmemesi de tavsiyeler arasındaki yerini alıyor elbette ki… Gelin evde şeker
hamuru hazırlama taktiklerini öğrenelim ve uygulayalım.
Aşağıda sunacağımız malzemeler 400 gr bir şeker hamuru için gerekli malzemelerdir. Daha fazla yapılacaksa malzemeler ona göre artırılabilir.
Gerekli Malzemeler
- 1 yemek kaşığı toz jelatini
- 1 fincan kadar soğuk su
- 3 yemek kaşığı soğuk tereyağı
- 1 yemek kaşığı gliserin
- 1,5 fincan glikoz şurubu
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 2.5 su bardağı pudra şekeri
- Renklendirmek için isteğe bağlı
renklerde gıda boyaları
- Bir miktar mısır ya da buğday
nişastası
Hazırlanışı:
- Tercihen cam ve derin bir kasenin
içine 1 yemek kaşığı toz jelatini dökün.
- Üzerine 1 fincan kadar soğuk su
dökerek iyice karıştırın.
- Bu karışımı bir kenarda bekletin.
- Bir süre sonra jelatin aktif hale
gelecek yani katı hale dönüşecektir.
- Bu karışımı içi su dolu
tencerenin üzerine oturtun.
- Ocak üstünde benmari usulü
eritin.
- Eriyince üstüne 3 yemek kaşığı
kadar soğuk tereyağını ekleyin.
- Sonrasında peş peşe 1 yemek
kaşığı gliserin ile 1,5 kahve fincanı glikoz şurubunu ekleyin.
- Bu karışımı güzelce erimeye
bırakın ve karışımı sürekli karıştırın.
- Malzemelerin hepsi pürüzsüz bir
hal alınca ocaktan alın ve karıştırarak ılıtın.
- Hafif ılık bir hal alınca içine 1
çay kaşığı vanilya özütünü ekleyin.
- Bu karışım tamamen ılıdığı zaman
farklı bir büyük kaba 2,5 su bardağı pudra şekeri dökün.
- Ilıyan karışımı yavaş yavaş pudra
şekeri dolu olan kabın içine ekleyin. Ekledikçe de spatula ile yavaşça
karıştırın.
- Karışımı bu şekilde tamamen pudra
şekerinin üstüne dökün. Karışım eklendiğinde eğer tam bir kıvam oluşturulamazsa
pudra şekeri ekleyerek kıvamı ayarlayabilirsiniz.
- Ardından tezgahınızın üstüne bir
miktar nişastayı ekleyin. Sonra bu karışım hamuru nişasta yardımıyla yoğurun.
Homojen, biraz sert bir kıvam alana dek yoğurmaya devam edin.
- Şeker hamurunuz hazır demektir.
ÖNEMLİ NOTLAR:
Hazırlayacağınız şeker hamuru
eğer beyaz renk olsun istiyorsanız herhangi bir gıda boyası eklemenize gerek
yoktur. Belirtilen malzemeleri kullanırsanız zaten beyaz şeker hamuru elde
etmiş olursunuz.
Şeker hamurunuzda birden çok renk
kullanacaksanız eğer dilerseniz bu malzemelere ilaveten hamur yoğrulmadan önce
jel ya da sıvı halde olan gıda boyalarını kullanabilirsiniz.
Şeker hamurları çok çabuk
sertleşebilir ve şekil vermesi bu aşamada zorlaşabilir. Nemini koruması
açısından ve sertleşmemesi açısından üzerini çok az yağlamalı bir kabın içine
hava almayacak şekilde streç filmle sarılı şekilde buzdolabınızda
bekletmelisiniz.
Hamurları kullanmadan önce
gereken yumuşaklığı elde edinceye kadar yoğurmalısınız. Bu aşamada dilerseniz
bol bol mısır nişastası ya da pudra şekeri kullanabilirsiniz. Hamurlara
kullanacağınız alana göre istediğiniz şekli verebilirsiniz.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.