Fotoğraf çekmede ne var ki diye düşünmeyin… Doğum fotoğrafçısı olmak gerçekten zor ve zahmetlidir. Herkes yapamaz. Öyle normal fotoğraf çekmeye de benzemez. Sonuç itibariyle fotoğraf çekimi doğuma girmeden önce başlar, doğum sırasında devam eder ve bebek doğduktan sonra sonlandırılır.
- Bu işi önce ek gelir olsun diye yapmamalısınız. Doğumun vakti ve zamanı olmaz. Her an telefon gelebilir ve işinizi gücünüzü bırakmanız gerekebilir. Bu yüzden bu işe görül vermeli ve yalnızca bu işi öğrenerek yapmalısınız.
- Vaktiniz bol olmalı ve doğuma yetişmek için mutlaka bir aracınız olmalı. Bazen doğumlar 16-17 saati bulabilir. Doğum yapılacak hastane ikamet ettiğiniz yere uzak olabilir. Bu yüzden bu tür durumlara karşı mutlaka tedarikli olmanız gerekir.
- Bin liralık makine alarak hobi olarak bu işi yapamazsınız. Sıradan ve basit bir makine işinizi basitleştirir ve karşınızdakilere de güven vermez. Yalnızca bu işi yapmadığınızı da ifade etmiş olursunuz. Sadece bu işi yapacaksanız eğer elinizi cebinize atmak zorundasınız. Seçim yapacağınız makine ise; lensiniz, bilgisayar ve hafıza kartı maksimum kalitede ve emniyette olan bir makine olmalıdır. Bu işinize ve karşınızdakilere verdiğiniz önemi de yansıtır.
- Daha önce birçok fotoğrafı iyi çekiyor olmanız sizi doğum fotoğrafçısı yapamaz. Bu işin kursları vardır. Kurslara giderek öğrenmeniz bu işi uzmanlıkla yapmanız gerekir.
- Doğum fotoğrafçısı sadece fotoğraf çekmekten ibaret olan bir meslek değildir. Öncesinde karşılaşmadığınız psikolojideki insanlarla karşılaşacağınız için nasıl davranmanız gerektiğini bilmelisiniz. Öncesinde görüşerek tanıştığınız ve anlaştığınız dünya tatlısı bir anne ya da anne adayı doğum sırasında veya süresince size o yakınlığı veremeyebilir. Bu yüzden daha sabırlı, nasıl davranılması gerektiğini bilen, yerini ve tavrını bilen biri olmalısınız.
- Güzel sanatlar fakültesinden mezun olmanız demek bu işi en iyi şekilde yapacağınız anlamına gelmiyor. Yapan vardır ancak bu mesleğin katkısı çok azdır. Entelektüel birikimle birlikte duygusal olgunluğunuzun olması şarttır.
- Baştan sona yaptığınız her şey hayal gücünüzle gerçekleşmelidir. Bu işi yapanların çektiği fotoğrafları inceleyerek daha yaratıcı olmanız gerekir. Birebir aynı pozları çekerek başkalarının haklarını ihlal etmemeli, kendi fikirleriniz ve hayal gücünüzle fotoğraflar çekmelisiniz.
- Fotoğraf çekerken kişilere; buraya bakın, hadi gülümseyin diyerek yönlendirmeyin. Bu normal bir fotoğrafçının yapacağı şeydir. Ve sıradanlık yaratır. Doğum fotoğrafçılığının amacı anı yakalamaktır. En doğal anı yakalamanız daha iyi olacaktır. Kimseye ses etmeden, fotoğraf çektiğinizi belli etmeden, en özel anları yakalarsanız işinizi başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz.
- Bu işe ya da mesleğe gönül verdiyseniz eğer yalnızca fotoğraf çekerek, fotoğrafları teslim etmekle işinizi yürütemezsiniz. Bu durum alternatifleriniz arasında olabilir. Ancak karşınızdaki kişinin isteklerine yanıt vermeniz gerekir. Baskı, albüm yapan firmalarla tanışmalı, yaptığı işleri beğenmelisiniz. Ayrıca bu yola onlarla devam etmelisiniz.
- İşimi yaparım paramı alırım diye düşünmeyin. Şirketlenmeniz gerekir. Her meslekte olduğu gibi vergilerinizi ödemeli, her şeyi usulünce yapmalısınız. Aksi halde başınız ağrıyabilir.
- Ortamın ışığı kötüyse flaş patlatarak mükemmel resimler çekemezsiniz. Böyle bir düşünceniz asla olmasın. Makinenizi önceden çekime hazırlamalı ve flaş ayarını mutlaka kısmalısınız. Flaş kullanarak dikkatleri üzerinize çekersiniz ki çekim yapacağınız ortamda bu gereksiz bir durumdur. Ayrıca bebeğin olduğu yerde flaş kullanmak doğru değildir. Gelişimini bile tamamlamamış gözler için flaş ışığı zararlıdır. Bu ayarı fotoğraf çekimi öncesi yapmanız şarttır. Yapmazsanız hem amatörlüğünüz belli olur hem de bebek bu durumdan zarar görebilir.
- Fotoğraf çekimi yapacağınız ailenin ömür boyu o anı tekrar yaşayabileceği şekilde fotoğraflar çekmelisiniz. Doğumu operasyon olarak değil de tıp konferansında yayınlayacakmış gibi düşünerek fotoğraflar çekin. Doğumhanede fotoğraf çekerken olabildiğince; kesik, yara, kan gibi görüntüleri çekmemeye çalışın. Çekerseniz de mutlaka kamufle edin. Bu sayede daha doğal, masum ve tertemiz kareler yakalamış olursunuz.
- Yeni doğan bebeğin her yerde fotoğrafını çekmeyin. Bebek doğar doğmaz doktor muayene eder, bu hoş olmayan görüntülere neden olacağından hemşire ya da doktor sizi bu konuda uyarabilir. Onlar sizi uyarmadan arka planda işlerini rahat bir şekilde tamamlamalarını bekleyin. Doğum sırasında nasıl fotoğraf çekemezseniz, bebek doktor ve hemşireler tarafından kontrol edildiğinde de fotoğraf çekemezsiniz. Bu tür görüntülerin akılda kalmasına gerek yoktur.
- Bazen ailenin istediği her fotoğraf karesini çekmemelisiniz. Gel buradan çek, çok güzel bir poz verdi vs. demeleri sizi etkilemesin. İşin uzmanı sizsiniz ve anı siz yakalayacaksınız. Anne ve babanın bebeğe bakışını yakaladığınız anda çekin, bebeğe karşı olan mimiklerini çekin, bebeğin mimiklerini çekin, kimseye aldırış etmeden kendi pozunuzu kendiniz yakalayın. Doğru anı yakalamak için de kimseyi kırmayın, kızmayın veya terslemeyin.
- Fotoğraf işleme programları kullanın. Klasik stüdyo fotoğrafçılığında uygulanan pürüzsüz bir ciltten bahsetmiyoruz. Ancak renk ve netlik rötuşlarıyla resmi değiştirebilir, farklı bir hava yaratabilirsiniz.
- Doğum fotoğrafçısı hastane şartlarına uyum sağlamalı, doğumhane veya ameliyathaneye girmeden önce bone, eldiven, maske, ameliyathane önlüğü takmalıdır. Ayrıca fotoğraf makinesini güzelce temizlemeli, hijyenik ortamın şart olduğu doğumhane veya ameliyathaneye kesinlikle hijyensiz girilmemelidir.
İyi bir doğum fotoğrafçısı yalnızca fotoğraf çekebilen, en özel anı yakalamaya odaklanan kişiler değil, kendi mesleğine ve karşısındakine her zaman saygı duyan kişilerdir.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.