Kıyafetlerde genelde en sık görülen sorunlardan biri de tüylenme durumudur. Tüylenme genel olarak yıpranmaya bağlı olarak gerçekleşmektedir. Kıyafetler çok yeni de olsa tüylenme olduğunda eki gibi durur ve bu da canınızı sıkar. Tüylenme sadece tek bir kumaşta görülen sorun değildir. Penye kumaş dahil olmak üzere keten kumaşlarda bile tüylenme olabilmektedir.
Ayrıca Tüylenmeye karşı en dayanıklı kumaşlar için bu sayfadan bilgi alabilirsiniz.
1-JİLET
Kullanılmamış bir jileti kıyafetinizin tiftik oluşan yerlerine eğik açı ile gezdirebilir, tüylerden kurtulabilirsiniz. İşlemi yaparken dikkatli olun, kendinizi yaralamayın.
2-TIRAŞ BIÇAĞI
Yeni bir tıraş bıçağı temin ederek tiftik oluşan yerleri tıraşlayabilirsiniz. İşlem sırasında dikkatli olmanızı öneririz, elinizi kesmeden sakince tıraşlama yapmalısınız.
3-KOLİ BANDI
Koli bandını yapışkanlı kısmı dışarıya doğru olacak şekilde elinize sarın. Sonra koli bandını kıyafetlerinizin tiftik oluşan yerlerinde gezdirin. Tiftik ve tüyler koli bandına hemen yapışacaktır.
4-BULAŞIK SÜNGERİ
Bulaşık süngerinin sert olan (yeşil) kısmı ile tüyleri kazır gibi temizleyebilirsiniz. Bulaşık süngerinin sert kısmı yüzeydeki tüyleri alır. Ayrıca elektriklenme yoluyla daha küçük tüyleri de almaktadır.
5-PONZA-TOPUK TAŞI
Topuk taşının veya ponzanın pürüzlü yüzeyini tüylenen yerlere sürtün. Nasıl topuğa sürüldüğünde pürüz yerleri alıyorsa kıyafet üzerindeki pürüzleri de alabilmektedir. Yüzeyde kalan tüyleri ise koli bandı ile çekebilirsiniz.
6-SIK DİŞLİ TARAK
Genelde erkeklerin kullandığı, kadınların da saç yaparken kullandığı sık dişli taraklar vardır. Sık dişli tarakla kıyafetinizin tüylenen kısımları tararsanız tüyler tarağın arasına sıkışacak ve çekilecektir.
7-BUGİDİ
Kadınların çok sık kullandığı bukle aparatı da kıyafet üzerindeki tüyleri almada etkilidir. Bugidinin pütürlü olan kısmını, tüylü olan yüzeylere sürttüğünüzde kıyafet üzerindeki tüyleri çok kolay alabilirsiniz.
8-KIYAFET TÜYÜ ALMA MAKİNESİ
Kıyafetler üzerindeki tüyleri almak için üretilmiş olan küçük aletler vardır. Bu aletleri temin ederek de kıyafetlerinizde oluşan tüyleri alabilirsiniz.
9-TÜY TOPLAMA RULOSU
Tüy toplama rulosu kazasız, en pratik tüy alma aletlerinden biridir. Merdane şeklindedir ve tek bir tutma kısmı bulunur. Tüylü olan yerlerde gezdirirseniz direk tüyler ruloya yapışacak ve alınacaktır.
Bu yöntemlerden birini evinizde uygulayarak kıyafetlerinizin ve diğer eşyalarınızın üzerindeki tüylerden kurtulabilirsiniz.
Kıyafetlerde Tüylenme Olmasının Sebebi Nedir?
Tüylenmenin asıl ve tek sebebi sürtünmedir. Halk arasında yaygınlaşmış kıyafeti buzlukta bekletme makalemizi de inceleyerek tüylenme hakkında bilgi alabilirsiniz.
Sürtünme genelde; dirseklerde, pantolon ağlarında görülmektedir. Bu durum dışında giyilen kıyafete montun temas etmekte olduğu yerler, çantanın asıldığı omuz çevreleri, çorapların ayakkabı giyerken sürtünen kısımları da tüylenebilmektedir.
- Kıyafetlerin tüylendiği sırasında;
- Önce sürtünme sebebiyle iplikler tüylenir.
- İyice tiftik haline gelen iplikler birbirine dolanır ve topaklar oluşur.
- Sonra topaklar sürtünme sebebiyle kıyafetlerin üzerinden kopar.
- Kopan topaklar tüylenmenin olduğu yerlerde aşınmaya sebep olur.
- Bunun neticesinde ise o bölgelerde incelmeler görülerek yırtılma durumları oluşur.
Bu durum neticesinde kıyafetiniz yeni dahi olsa sürtünmeye bağlı yıpranarak kullanılamaz hale gelir ve çöpe gider.
Kıyafetlerdeki Tüylenme Nasıl Engellenir?
Kıyafetlerdeki tüylenmeyi engellerken giysileride yıpratabilirsiniz. Bu sebeptem bu başlığı incelemeden önce önlem olarak : Giysilerin yıpranmaması için önerileri inceleyin.
- İlk başta kıyafetin kumaşının özelliklerini bilmek gerekir.
- Kıyafet tüylenebilen bir kumaşa sahipse eğer çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır. En ideal temizlik çözümü kuru temizlemedir.
- Yine de çamaşır makinede yıkamak isterseniz kıyafetler yıkanırken sürtünmenin önüne geçmek adına makine fazla doldurulmamalı, boş bırakılmalıdır.
- Bebek kıyafetlerinde tüylenmeyi önlemek için nasıl yıkamanız gerektiğini buradan inceleyin
- Çamaşır makinesinde yıkayacaksanız çamaşır deterjanları kaygan bir yapıya sahip olduğu için sürtünmeyi en aza indirecektir. Bu yüzden çamaşır makinesine gereğinden az deterjan koymamalısınız.
- Kışlık kaban ve montlarda tüylenme daha fazla görülür. Bu gibi durumlarda iç kısmı kaygan astar kumaştan olan kaban ya da montlar tercih edebilirsiniz.
- Üst kıyafetiniz tüylenecek kumaşta ise omuz çantanızı omzunuza asmak yerine elinizde tutabilirsiniz.
- Çamaşır makinesinde yıkama yaparken tüy bırakacak kıyafetler ile tüy çeken kıyafetleri bir arada yıkamamalı, ayrı ayrı yıkamalısınız.
Yine de alınan önlemlere karşı tüylenmenin önüne geçilememektedir. Bu önlemler sadece tüylenme oranını düşürmektedir. Daha çok tüylenmeyecek kumaşlar tercih edilmesi önerilir. Ancak kıyafet satın alındığında herkesin amacı görselliktir. Kumaş düşünülmez, kıyafetin kişiye yakışması düşünülür.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.