Ayakkabılar herkesin vazgeçilmez ürünleridir. Hele ki ayakkabı tutkunuysanız sayılamayacak kadar ayakkabınız olabilir. Peki Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır? Evde ayakkabı bakımı yapmak için hangi malzemeler kullanılmalı? Ayakkabı nasıl daha uzun süre kullanılabilir? Tüm bu sorularınızın yanıtını sunalım.
- DİŞ MACUNU İLE BAKIM
Ayakkabınız kanvas kumaş ise, diş macununu bir beze sürün ve ayakkabınızı silin. Silerken çok bastırmamaya özen gösterin. Silme aşamasından sonra da mutlaka kuru bir bez ile ayakkabınızı kurulayın.
2. KARBONAT İLE BAKIM
Sıcak suyla 2 yemek kaşığı karbonatı güzelce karıştırın. Temiz bir bezi karbonatlı suyla karıştırın ve ayakkabınızın lekelenen yerlerini silin. Leke çıkana dek temizleme işlemine devam edebilirsiniz. Leke çıkarsa eğer kuru ve temiz bir bez ile silerek kurulama işlemi yapabilirsiniz.
3. BULAŞIK DETERJANI İLE BAKIM
Suyu ısıtın ve içine 3-4 damla kadar bulaşık deterjanı ekleyerek suyu köpürtün. Leke bırakmayan bir bezi bu suda ıslatarak sıkın ve ayakkabınızı silin. Kullanmanız gereken bez türleri kesinlikle; saten, ipek tarzı parlak kumaş olmasın.
4. ASETON İLE BAKIM
Birkaç damla asetona bir parça pamuk batırın ve ayakkabınızın lekeli olan yerlerine sürün. Sonra bebek pudrası ve vazelin ile ayakkabılarınızı cilalayın. Bu işlem ayakkabının temizliğini sağlarken kullanım ömrünü de uzatmaktadır.
5. SİLGİ İLE BAKIM
Ayakkabınız sentetik kumaşsa eğer renk bırakmayan silgi ile silebilirsiniz. Süet ayakkabıları zedelemeden fırçalayabilirsiniz. Tozlardan arındırılan süet ayakkabınızı yine silgi ile lekeli olan kısımlarını silebilirsiniz.
6. VAZELİN İLE BAKIM
Ayakkabınız rugansa eğer hafif ve nazik bir şekilde vazelin sürerek temiz bir bez yardımı ile silebilirsiniz. İşlemden sonra ayakkabınız eskisi gibi parlar ve daha yeniymiş gibi görünür.
Ayakkabı Bakımında Şu Hataları Yapmayın!
Yağmurlu ve karlı havalarda ayakkabılar bazen su geçirerek ayağınızı ıslatabilir. Bu durumda kendinizi kurutabilirsiniz ancak o soğuk havalarda ayakkabınızın kuruması imkansız gibi bir şeydir. Üstelik fazlaca vaktinizi alır. Siz de çareyi petek ya da soba gibi ısıtıcıların yanına ya da üstüne koyarak kurutmada bulursunuz. Ancak bu ayakkabı kullanımında yapılan en büyük hatalardan biridir. Isıtıcı yanında kurumayı bekleyen ayakkabılarınızın derileri çatlar. Bu durum zaman içinde dönüşü olmayan yırtılma gibi durumlara sebep olur ve ayakkabınız artık kullanılamaz hale gelir.
Yapılan bir diğer hata ise çamurlu ayakkabıları silerken sertçe silmek ve baskı uygulamaktır. Ayakkabılar narin ürünlerdir. Bakımı yapılırken de silerken de nazik davranmak gerekir. Ayakkabı üzerinde çamuru silmek için az ıslatılmış bezi kullanmalı ve yumuşak hareketlerle silmelisiniz. Bu şekilde ayakkabınız uygulayacağınız baskı sayesinde yıpranmaz, çatlamak veya yırtılmaz.
Ayakkabıyı Uzun Süre Kullanma Yöntemleri Nelerdir?
·
Her zaman tek bir ayakkabıya sahip olun. Yedekte
mutlaka birkaç ayakkabınız olsun. Yani her gün aynı ayakkabıyı giymeyin.
·
Ayakkabılarınızın formunun bozulmaması adına
ayakkabıyı giydikten sonra mutlaka 24 saat kadar dinlendirmeye bırakın.
·
Giymediğiniz ayakkabılarınız varsa eğer tahta
kalıplarda bekletin. Bu sayede ayakkabınız nem almayacak ve çatlama gibi
durumlar da söz konusu olmayacaktır.
·
Ayakkabılarınız kışın ya da yağmurlu günlerde
ıslandığında ısıtıcı yanında veya üzerinde kurutmayın. Ayakkabı derisi
çatlayabilir ve kuruyabilir. Bu sebeple ayakkabınız kullanılamaz hale
gelebilir.
·
Süet türü ayakkabıların üzerine mutlaka su
geçirmeyen sprey sıkın. Bu sayede süet yüzeyini korumuş olursunuz.
·
Her zaman kaliteli ayakkabı boyası alarak
kullanın. Kaliteli bir ayakkabı boyası ile ayakkabınızı sıklıkla boyayın. Badem
yağı ile ayakkabınızı mutlaka cilalayın.
Bu tür uygulamalar ayakkabınızın
daha zor yıpranmasına sebep olur. Ayakkabınız ne kadar geç yıpranırsa kullanımı
da o kadar uzun sürer.
Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?
1.
Bu Konuya 0 Yorum Yapıldı.